Ένα πιάτο που έχει τη δική του ιστορία, αφού έχει θρέψει γενιές και γενιές Ιταλών. Το ριζότο με γάλα ήταν πάντα ένα ζεστό και χορταστικό πιάτο που έβρισκαν τα παιδιά γυρίζοντας από το σχολείο και ζέστανε την καρδιά τους. Συνήθως το ετοίμαζαν οι γιαγιάδες αφού οι γονείς δούλευαν μέχρι αργά στους αγρούς ή στα εργοστάσια.
Η Βάσω που έζησε πολλά χρόνια στην Ιταλία μας μυεί με τη γευστική της δημιουργία στην αυθεντική ιταλική κουζίνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ριζότο είναι πρωτότυπο, εύκολο και πολύ νόστιμο.
Ριζότο με γάλα
Από τη Βάσω Κατσαρού γιατρό και ευρηματική μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
600 ml γάλα
200 γρ ρύζι arborio ή carnaroli ή γλασέ
3 τρίγωνα τυράκια “La vache qui rit”
20 γρ βούτυρο
50 γρ παρμεζάνα και έξτρα για το πασπάλισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, ρίχνουμε το αλάτι και ζεσταίνουμε μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.
Τότε ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε σε μισο σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το γάλα.
Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τα τυριά και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.