Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που τα μανιτάρια είναι στα καλύτερά τους. Ένα φαγάκι comfort ζεστό και αγαπησιάρικο. Τα μανιτάρια ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Τα άγρια μανιτάρια που είναι ιδιαίτερα νόστιμα υπάρχουν στην αγορά σαν αφυδατωμένα οπότε είναι και εντελώς ασφαλή. Στο ριζότο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ποικιλία καλλιεργημένων μανιταριών.
Η επιλογή δική σας.
Ριζότο με άγριων μανιταριών
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Aμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (κανθαρέλες, βωλίτες, αγαρικά, τρομπέτες, λεντινούλες)
1 L εμφιαλωμένο νερό
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 ml λευκό ξηρό κρασί
80 γρ. παρμεζάνα
40 γρ. βούτυρο αγελάδας
10 σταγόνες λάδι μαύρης τρούφας
Εκλεκτό ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπολ με το χλιαρό εμφιαλωμένο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό τους.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε με κουτάλα λίγο από τον ζωμό των μανιταριών και, ανακατεύοντας, περιμένουμε να απορροφηθεί για να ρίξουμε την επόμενη δόση, ανακατεύοντας και πάλι.
Σε 15-18 λεπτά περίπου, το ριζότο είναι έτοιμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε για 2 λεπτά να σταθεί ρίχνουμε το λάδι τρούφας, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.