Μπορεί ένα ριζότο να γίνει μια τροφή ευεργετική για τον οργανισμό μας; Η απάντηση είναι θετική όταν μάλιστα τα συστατικά του είναι καρότο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, πιπέρια και κεφαλογραβιέρα τότε είναι πλήρης τροφή.
Είναι ένα πιάτο που ταιριάζει με την χορτοφαγική διατροφή και για τις περιόδους νηστειών είναι ότι πρέπει. Αφαιρούμε τότε το βούτυρο και την κεφαλογραβιέρα και χρησιμοποιούμε μόνον ελαιόλαδο.
Γίνεται πολύ εύκολα και με ταπεινά υλικά της κουζίνας povera.
Η φίλη μου η Χρυσούλα, στο υπέροχο ξενοδοχείο της, συνηθίζει να μου το προσφέρει για βραδινό γιατί ξέρει ότι μου αρέσει πολύ.
Ριζότο καρότου
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Hotel Ganimides, Γαλαξίδι
Υλικά
4 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
7 κουταλιές ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια τριμμένα καρότα
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
2 κρεμμύδια μέτρια , ψιλοκομμένο
8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
Κομμάτια καρότου
Σταφύλια επιτραπέζια, κομμένα στη μέση
Τρόπος παρασκευής
Σε σουρωτήρι βάζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
Το στραγγίζουμε πολύ καλά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα και τους κόκκους πιπεριού για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 με 3 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σε σκεπασμένη κατσαρόλα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό του κοτόπουλου.
Τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και κλείνουμε το καπάκι.
Το αφήνουμε για 8 λεπτά και σερβίρουμε.
Πάνω από το ριζότο βάζουμε κομμάτια καρότου και σταφύλια.