Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα που γίνεται σε χρόνο dt.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστανό ρύζι ή μακρύκοκκο ή ακόμα να το συνδυάσουμε με άγριο ρύζι. Από λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκι βραστό ή μαριναρισμένο απλά, ντοματάκια, μπρόκολο ακόμα και τριμμένο καρότο.
Πάντως τα υλικά που επέλεξε η Τατιάνα είναι υψηλής διατροφικής αξίας και κατάλληλα για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας.
Αν θέλουμε ανακατεύουμε τη ριζοσαλάτα με γιαούρτι μαζί με τη σάλτσα ή ακόμα με λίγη ελαφριά μαγιονέζα.
Τρώγεται δροσερή από το ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό κοτόπουλου ή μπριζόλας.
Ριζοσαλάτα με φρέσκα λαχανικά
Από την Τατιάνα Προκοπίου
Υλικά
2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
2 χρωματιστές πιπεριές, χωρίς σπόρους
1 μικρό αβοκάντο ώριμο
1 φινόκιο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. καλαμπόκι, βραστό
1 τρυφερό αγγούρι
1 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για τη σάλτσα
1 κ.σ χυμό λεμονιού
2 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι
2 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ μαϊντανό
λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
Επιλεκτικά
2 κ.σ γεμάτες γιαούρτι 2%
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό μέχρι να κοχλάσει.
Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 20 – 25 λεπτά.
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε το ρύζι κάτω από τη βρύση για να φύγει το άμυλο του.
Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά για τη σαλάτα.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το φινόκιο σε ψιλοκομμένες φέτες, το αβοκάντο, το αγγούρι και τις πιπεριές κομμένες σε καρέ, το καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβας και το τζίντζερ.
Ανακατεύουμε και σε ένα μικρό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε
Με τη σάλτσα περιχύνουμε τη ριζοσαλάτα και ανακατεύουμε.
Την φορμάρουμε και την σερβίρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με φύλλα δυόσμου και μαϊντανού.
Στη μέση βάζουμε και ένα μπολάκι με γιαούρτι γιατί σε πολλούς αρέσει να ανακατεύουν τη ριζοσαλάτα με γιαούρτι.