Μας περίσσεψαν ρεβίθια … δεν πετάμε τίποτα. Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό και νόστιμο φαγητό με ρύζι ή άλλα ταπεινά υλικά σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Το ρύζι ενδυναμώνει τα θρεπτικά στοιχεία των ρεβιθιών και χαρίζει δύναμη. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τις δικές σας «τσαχπινιές» όπως, να βράσετε το ρύζι σε ζωμό κότας ή λαχανικών και ακόμα αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο σπανάκι ή άλλο χορταρικό που αγαπάτε.
Ρεβιθόρυζο κρητικό
Από την Ελένη Παπαδάκη- Μαλλιαράκη, Άνω Ασίτες Ηρακλείου
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. ρεβίθια βρασμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι ανακατεύοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε για δύο λεπτά ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή νερό και βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τα ρεβίθια και αφήνουμε το βράσουν για 8 λεπτά ακόμα.
Ο χρόνος εξαρτάται αν θέλουμε το ρύζι σπυρωτό ή χυλωμένο.
Ρίχνουμε χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το ρεβιθόρυζο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο