Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου – Αυθεντική Σιφνέικη γεύση ονείρου για την Σαρακοστή

Ρεβιθοκεφτέδες

Αυθεντική Σιφνέικη γεύση ονείρου για την Σαρακοστή. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ρεβίθια είναι υπερτροφή και δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Προσκεκλημένη της κ. Μαρίας Ναδάλη, Προέδρου του Φεστιβάλ, γνώρισα γυναίκες της Σίφνου που υπηρετούν την τέχνη της μαγειρικής από τα γεννοφάσκια τους… Τα γεννήματα της γης τους εξαιρετικά λόγω μικροκλίματος και εδαφικής σύστασης. Τα ρεβίθια είναι μικρά και άνυδρα όπως και τα ντοματάκια και η νοστιμιά τους εκπλήσσει … Το μαστέλο είναι «αρνάκι της θάλασσας» που σιγοψήνεται στο κρασί πασπαλισμένο με αρωματικά και ψήνεται πάνω σε αμπελόβεργες σφραγισμένο στο πήλινο αγγείο μαστέλο.

Η ρεβιθάδα  «μελώνει» στο πήλινο και είναι μακράν …η καλύτερη του Αιγαίου. Η άγρια κάππαρη εδώ δοξάζεται… λιάζεται και ψήνεται με κρεμμύδια, η καπαροσαλάτα απλώνεται σε ψωμάκια φρυγανισμένα…μούρλια. Όταν μάλιστα τα απολαμβάνεις δίπλα στο κύμα τότε μιλάμε για εμπειρία μοναδική…

Ρεβιθοκεφτέδες

Από την Μαρία Λεμπέση του παραδοσιακού ξενώνα «Το Μαρώ», στην Απολλωνία

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια ψιλά άνυδρα

3- 4 κρεμμύδια ξερά

3 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο

3 κλωναράκια μαινταντό

Μια χούφτα φυλλαράκια μαντζουράνας

3 πατάτες βραστές καθαρισμένες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και ρίχνουμε τα ρεβίθια.

Τα αφήνουμε 8 ώρες να «φουσκώσουν».

Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τα σουρώνουμε να φύγουν τα νερά.

Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα χοντροκόβουμε γιατί δεν πρέπει να λιώσουν, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Αλέθουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.

Αλέθουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Τέλος αλέθουμε στο μπλέντερ όλα τα πράσινα αρωματικά χωρίς να τα αφήσουμε να λιώσουν.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά τα λιωμένα ρεβίθια, τα κρεμμύδια και τα πράσινα αρωματικά και τις πατάτες και ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε για 3 ώρες, μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.

 Πλάθουμε σε μπαλίτσες τους ρεβιθοκεφτέδες στο μέγεθος που θέλουμε. Τους απλώνουμε σε μια πιατέλα αφήνοντάς τους για 20 λεπτά «να ξεκουραστούν».

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο που πρέπει να «καίει» γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρουμε σε πιατέλα με άνυδρα ντοματάκια.

Προηγούμενο άρθροΑνακαλύφθηκαν απολιθώματα ψαριών, ζώων και δέντρων από τη μέρα της «Αποκάλυψης» πριν 66 εκατ. χρόνια
Επόμενο άρθροΗμαθία – ΚΕΡΚΙΔΑ: Το πρωτοσέλιδο της ΚΕΡΚΙΔΑΣ – Όλες οι αθλητικές ειδήσεις!