Ρεβιθοκεφτέδες – Γεύση βουνίσια δίπλα στη θάλασσα

Ρεβιθοκεφτέδες

Η Σάμος είναι το νησί της Ήρας, του Πυθαγόρα των θεωρημάτων, του Επίκουρου της ευζωίας και του μοσχάτου κρασιού.

Η θέα από του Αι Γιάννη Άνω Βαθύ στο Λιμάνι
Η θέα από του Αι Γιάννη, Άνω Βαθύ στο Λιμάνι
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Σάμος έχει τα πάντα φύση ονειρική, παραλίες αγκαλιές αλλά και τεράστιες βοτσαλωτές ή αμμουδερές, έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, ωραίους ανθρώπους, γεύσεις ονειρικές και ένα κρασί υπέροχο λευκό με χρυσαφένιες ανταύγειες και άρωμα μοναδικό… καθόλου τυχαίο αφού είναι το κρασί των θεών, πολυβραβευμένο και έχει κατακτήσει ακόμα και τους γάλλους.

Ο Συνεταιρισμός ΕΟΣ Σάμου παράγει κρασιά που μιλάνε στην καρδιά.

Αξίζει να επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου που βρίσκεται στο Βαθύ, απέναντι από το λιμάνι, για να δοκιμάσετε τα κρασιά τους και να μάθετε την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας από τα παλιά χρόνια μέχρι την παραγωγή του κρασιού που φυλασσόταν σε ξύλινες δεξαμενές μέχρι 80 τόνους…

Στο Κοκκάρι που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και είναι πάντα ανταριασμένο θα δοκιμάσετε στη ταβέρνα της Μαρίνας γεύσεις αυθεντικές.

Ρεβιθοκεφτέδες 1

Σαμιώτικοι Ρεβιθοκεφτέδες

Από τη Μαρίνα Καρατζά, της ταβέρνας  «Μαρίνα» στο Κοκκάρι

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κ.σ. πελτέ

1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους

ρίγανη

δυόσμο

μαϊντανό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το τηγάνισμα

ελαιόλαδο

Ρεβιθοκεφτέδες

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό.

Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ένας χοντροκομμένος πολτός.

Χτυπάμε στο multi 2-3 κουταλιές από τα αλεσμένα ρεβίθια μαζί με τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε το μείγμα στον πολτό των ρεβιθιών και προσθέτουμε τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, ανάλογα με το γούστο μας και τα καρέ ντομάτας.

Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας όσο αλεύρι πάρει, προσέχοντας όμως να μη γίνει σκληρή η ζύμη.

Πλάθουμε ρεβιθοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε ζεστό (όχι καυτό) ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με μια φούντα δυόσμου ή βασιλικού.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 21-07-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 21 Ιουλίου 2021