Ρεβίθια φουρνιστά – Γεύση μεστή και νόστιμη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάθε φορά που τρώω ρεβίθια θυμάμαι το ταξίδι μου στη Σίφνο τότε που μας ετοίμασε ρεβιθάδα η καλύτερη μαγείρισσα του νησιού «Το Μαρώ». Τα ωραιότερα μελωμένα ρεβίθι καμωμένα με τα πιο απλά υλικά.

Το μυστικό της νοστιμιάς της βρίσκεται, όπως μάθαμε, στο βρόχινο νερό, στα ντόπια ρεβίθια και στο ψήσιμο σε φούρνο με ξύλα.  Η ρεβιθάδα είναι για τους ντόπιους το φαγητό της Κυριακής, μετά την εκκλησία. Μάλιστα μου είχε πει ότι στη Σίφνο ήταν παράδοση σε κάθε γειτονιά αναλάμβανε μία οικογένεια κάθε εβδομάδα να ανάψει τον ξυλόφουρνο και όλοι πήγαιναν τα τσικάλια τους εκεί για να ψηθεί η ρεβιθάδα τους από το βράδυ του Σαββάτου.

Τα ρεβίθια είναι όσπρια υψηλής διατροφικής αξίας, πολύ πλούσια σε βιταμίνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ρεβίθια ξεχωρίζουν λόγω της εξαιρετικής ποιότητας πρωτεϊνών.

Ρεβίθια φουρνιστά 1

 Ρεβίθια φουρνιστά

 Από το Μαρώ, Σίφνος

 Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρεβίθια

3 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα

2 φύλλα δάφνη

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

1 κ.σ. αλάτι

Ρεβίθια φουρνιστά 2

 Τρόπος παρασκευής

 Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να μουσκέψουν σε μπολ με νερό και το αλάτι.

 Την επομένη, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

 Στο ειδικό πήλινο τσουκάλι, τη «σκεπασταριά», όπως τη λένε στη Σίφνο, ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το ελαιόλαδο.

 Προσθέτουμε νερό που να σκεπάζει τα ρεβίθια και λίγο παραπάνω.

 Τα ψήνουμε σε ξυλόφουρνο για αρκετές ώρες από το βράδυ, για να είναι έτοιμα το πρωί.

Ρεβίθια φουρνιστά 3

 Στο σπίτι μας μπορούμε να τα ψήσουμε μέσα σε «σκεπασταριά» που θα αγοράσουμε από το ταξίδι μας στη Σίφνο ή γάστρα πήλινη με σκέπασμα και φούρνο με αέρα στους 160ο C μέχρι να μαλακώσουν.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 2024