Ρεβιθάδα φούρνου της Ιωνίας. Το τέλειο φαγητό!!!

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Μισό κιλό ρεβίθια

3-4 ντομάτες ώριμες τριμμένες

4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

Μία μεγάλη ντομάτα σε ροδέλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Δύο κλαράκια δενδρολίβανο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες αλλάζοντας δύο φορές το νερό.

Μετά τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά σε κατσαρόλα σκεπασμένη μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 1 ώρα.

Βγάζουμε τα ρεβίθια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πυρέξ ή πήλινη γάστρα.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το τριμμένο κρεμμύδι. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ρεβίθια και συμπληρώνουμε με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε στην γάστρα μας και το δενδρολίβανο.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού και μόλις πάρουν χρώμα τις «στρώνουμε» στην επιφάνεια των ρεβιθιών.

Πάνω από το κρεμμύδι στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε την ρεβιθάδα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 1 ώρα μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες καλά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε την ρεβιθάδα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Tips

Oι μαγείρισσες της Σμύρνης συνήθιζαν να βάζουν το δενδρολίβανο μέσα σε τουλπάνι για να πάρει το  φαγητό όλο το διακριτικό άρωμά του,  χωρίς να «χάνεται» το δενδρολίβανο στην ρεβιθάδα και πικρίσει.