Ρεκόρ μεταβιβάσεων το 2018 – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σημαντική αύξηση σε ποσοστό που προσεγγίζει το 20% σημειώθηκε το 2018 στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε σχέση με το 2017,  προκειμένου χιλιάδες φορολογούμενοι να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους χωρίς να πληρώσουν οι αγοραστές αυξημένο έως και 50% φόρο μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 ζώνες που θα ισχύσει από τις αρχές του χρόνου.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στα οποία εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 μεταβιβάσεις ακινήτων. Συνολικά, για το 2018, μεταβιβάστηκαν περίπου 21.000 ακίνητα, 5.000 περισσότερα σε σχέση με το 2017. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες αφορούν περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν σημαντικά, ακόμη και πάνω από 50% οι αντικειμενικές τιμές από τις αρχές του χρόνου, όπως στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η αύξηση των μεταβιβάσεων αποτυπώνεται και στα έσοδα που έχει το κράτος από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018 τα έσοδα ανήλθαν στα 273,1 εκατ. ευρώ από 207,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 31,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Ιούλιο δηλαδή έναν μήνα μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,  τα έσοδα από μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 42%, φτάνοντας τα 39,2 εκατ. ευρώ ενώ τον Οκτώβριο η αύξηση των εσόδων διαμορφώθηκε στο 28,7%.

Εκτός από τον φόρο μεταβίβασης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει αρκετούς φόρους που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος επί του συνόλου της περιουσίας, ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ