Ψάρια τηγανητά – Θαλασσινή κουζίνα νόστιμη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Φρέσκα νόστιμα ψαράκια που τρώγονται μόνον τηγανητά είναι οι κουτσομούρες.

Μοιάζουν με το μπαρμπούνι, μόνον είναι πιο μικρά και το κεφάλι τους είναι κοντό σαν να είναι κομμένο κάθετα, έτσι έχει πάρει και το όνομά της κουτσομούρα.

Είναι από τα πολύ νόστιμα ψαράκια του Αιγαίου και μάλιστα τρώγονται σχεδόν ολόκληρα, κάποιοι δεν πετάνε ούτε το κεφάλι. Οι γιαγιάδες έλεγαν ότι δεν περισσεύει τίποτα για τις γάτες…

Ψάρια τηγανητά 1

 Ψάρια τηγανητά 

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα

1 ½ κιλό κουτσομούρες ή μπαρμπούνια

300 γρ. κίτρινο αλεύρι

Αλάτι θαλασσινό

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

Λεμόνι

Ψάρια τηγανητά 2

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα ψάρια καλά.

Αλατίζουμε καλά και τα βάζουμε στο σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξουν καλά.

Σε μία σακούλα φαγητού βάζουμε το αλεύρι.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Βάζουμε στη σακούλα με το αλεύρι μερικά ψαράκια, όσα για μια τηγανιά και τα ανακινούμε καλά για να αλευρωθούν από όλες τις μεριές.

Τινάζουμε τα ψάρια για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο τηγανίζουμε λίγα λίγα κάθε φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.

Πρώτα τα αφήνουμε από την μια πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα και μετά γυρίζουμε με τη λαβίδα και από την άλλη πλευρά.

Ψάρια τηγανητά 3

Στρώνουμε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και βάζουμε πάνω τα ψάρια, για να φύγει το πολύ λάδι.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή ντοματοσαλάτα. 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
Επόμενο άρθροΠαλιό σινεμά Νο8: Χούφτωστη –χούφτωστη & η πορτοκαλάδα από …πορτοκάλια – Γράφει./αντιγράφει/περιγράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος