Ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα – Νοσταλγική γεύση…

Ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα

Η Σφυρίδα Αθηναϊκή Μαγιονέζα ήταν ένα πιάτο πρωταγωνιστής της αστικής κουζίνας μας, ταυτισμένο με κοσμικές δεξιώσεις και πλούσιους μπουφέδες και γιορτινή χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έτσι κάθε οικοδέσποινα που σεβόταν τον εαυτό της, γνώριζε τη συνταγή και φρόντιζε να διακοσμήσει την πιατέλα όσο το δυνατόν πιο περίτεχνα. Κάποιες μάλιστα δημιουργούσαν σχήματα ψαριού ή σε στρογγυλές πιατέλες έφτιαχναν πύργους λαχανικών, που έλεγε η μητέρα μου που την ετοίμαζε με ιδιαίτερη μαεστρία. Όλο της το άγχος ήταν πως θα έφτιαχνε την ωραιότερη μαγιονέζα, χωρίς να κόψει και την διατηρούσε δροσερή στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα.

Για την επιλογή του ψαριού υπεύθυνος ήταν ο πατέρας μου, που ήξερα καλύτερα τα ψάρια… Άλλες εποχές… η Αθηναϊκή κάπου ξεχάστηκε αλλά επανέκαμψε στις ημέρες μας.

Ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα 4

Η Έφη συνηθίζει να την φτιάχνει, αλλά για ευκολία της αυτή τη φορά δεν έφτιαξε η ίδια τη μαγιονέζα, αλλά την προμηθεύτηκε έτοιμη από το super market. Η διακόσμηση δεν ήταν και τόσο περίτεχνη απλά έγραψε με κάπαρη τη λέξη FISH. Ήταν όμως πολύ νόστιμη και πολύ την ευχαριστηθήκαμε… ΄Αλλωστε το κρέας το βαρεθήκαμε έλεος…

Εμείς σας δίνουμε και τη συνταγή της σπιτικής μαγιονέζας και αν έχετε χρόνο και λίγο υπομονή την ετοιμάζετε στο σπίτι…

Ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα 1

 Ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα

Υλικά

1½ κιλό ψάρι, σφυρίδα ή βακαλάο ή άλλο ψάρι για βραστό

200 γρ. αρακάς

200 γρ. καρότο

3 πατάτες

1 μπαστούνι σέλερι,

100 ml. λευκό κρασί ασύρτικο

30 γρ. αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε φέτες λεπτές

30 γρ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

Χυμό από 2 φρέσκα ζουμερά λεμόνια

250 γρ.  μαγιονέζα Hellman΄s

Για το φινίρισμα

Κάπαρη

Μάραθο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε δύο λίτρα νερό και ρίχνετε τις πατάτες, τα καρότα και το σέλερυ και βράζουμε για 20 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε μικρή κατσαρόλα βράζουμε τον αρακά για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τον σουρώνουμε.

Από τη μεγάλη κατσαρόλα βγάζουμε τα λαχανικά, τις πατάτες με την τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει ο ζωμός για 30 λεπτά περίπου.

Βάζουμε το ψάρι στο ζωμό και βράζουμε για 20 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να κρυώσει. Το ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε όλο το δέρμα και το ξεψαχνίζουμε. Σε πιατέλα βάζουμε το ψάρι και το περιχύνουμε με το κρασί και αλατίζουμε ελαφρά.

Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τον αρακά, την κάπαρη, τα αγγουράκια τουρσί και ρίχνουμε λεμόνι. Προσθέτουμε και το ψάρι και τη μισή ποσότητα από την μαγιονέζα.

Ανακατεύουμε και βάζουμε το ψάρι και τα υπόλοιπα σε βαθιά πιατέλα.

Από πάνω απλώνουμε και την υπόλοιπη μαγιονέζα και στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Διακοσμούμε ευφάνταστα. Η Έφη σχημάτισε με κάπαρη τη λέξη ψάρι.

Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο να δροσίσει και σερβίρουμε.

Ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα 3

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα

Υλικά

2 κρόκους αυγών

2 κ.γ μουστάρδα σε σκόνη

Αραβοσιτέλαιο, «όσο πάρει»

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμό από λεμόνι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι λευκό

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Στο μπλέντερ βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταγόνα σταγόνα το αραβοσιτέλαιο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς και συνεχίζουμε λίγο ακόμα αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και λίγο λευκό πιπέρι και αλάτι χτυπάμε ελαφρά μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή.

Την βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ στο ψυγείο για να είναι δροσερή.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 4 Αυγούστου 2023