
Η ιστορία με τον μεταπτυχιακό φοιτητή που άγνωστοι τραμπούκοι ξυλοκόπησαν μέσα στο Πανεπιστήμιο, ξεπερνά κάθε όριο ασυδοσίας και φυσικά εκθέτει την κυβέρνηση. Καταδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν μας λείπουν οι νόμοι, αλλά η μη τήρηση τους.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε σημαντικά βήματα στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας και της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, τα οποία δεν είχαν γίνει για ολόκληρες δεκαετίες. Μάλιστα κατάργησε το περιβόητο άσυλο κι εξ αυτού του λόγου μπόρεσε η ΕΛΑΣ να εκκενώσει καταλήψεις δεκαετιών, ενώ σήμερα δεν έχουμε ουδεμία ενεργή κατάληψη σε ΑΕΙ της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, καλό και Άγιο το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (που λέει ο λόγος), αλλά δεν είναι δυνατόν κάποια να λαμβάνουν χρήματα για να εξασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας κι ασφάλεια να μην υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν άνθρωποι και να συνεχίζουμε τα λόγια χωρίς ουσία κι αποτέλεσμα.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ΑΕΙ που οι διοικήσεις τους λειτουργούν εντός των νομικών πλαισίων κι έχουν περιοριστεί σοβαρά οι αλητείες. Όμως, κάποιες άλλες διοικήσεις, όπως του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μάλλον έχουν άλλες προτεραιότητες ή έστω άλλες δεσμεύσεις. Εξ ου και το μπάχαλο.
Από την άλλη πλευρά, είναι ο Χρυσοχοΐδης. Δηλαδή η ΕΛΑΣ που είναι απούσα. Δεν ξέρω τους λόγους, μπορεί ο υπουργός να έχει προσωπικές ατζέντες, αλλά η Αστυνομία δεν λειτουργεί επαρκώς στα ΑΕΙ. Θυμάμαι πολύ πρόχειρα, ότι επί υπουργίας Θεοδωρικάκου στο Προστασίας του Πολίτη, ήταν ένα χρόνο εγκατεστημένα τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ, είτε για αναγκαίες εργασίες για τις καταστροφές που είχαν επιφέρει οι μπάχαλοι, είτε για τη δημιουργία της περίφημης βιβλιοθήκης που κατέστρεφαν συνεχώς. Και δεν κουνήθηκε κουνούπι. Υλοποιήθηκε τότε, αρκετ’α αποτελεσματικά, η ατζέντα Μητσοτάκη για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Γιατί λοιπόν, όχι τώρα;
Να πούμε και το άλλο, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε την αποτυχία του. Αναφέρομαι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Κατά σύμπτωση ανέλαβε να τη δημιουργήσει ο Χρυσοχοΐδης και τελικά δημιούργησε το τίποτα. Δημιούργησε ένα θεσμό που έμεινε στο απόλυτο κενό!
Ξαναλέω, ότι με βάση τον νόμο, οι πρυτανικές αρχές είναι υπεύθυνες κι υπόλογες για την τήρηση του μέσα στα Πανεπιστήμια. Όμως, έξω από αυτά δεν μπορεί να μην υπάρχει αστυνόμευση… Δεν μπορεί κάποιοι να μπαίνουν να κτυπούν, να καταστρέφουν και να φεύγουν ανενόχλητοι. Σοβαρή η ευθύνη Χρυσοχοΐδη. Σε σημείο που να γίνεται πια όλο και πιο ορατή η υπερεκτίμηση των πολιτικών ή επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Η τυχαία εκπυρσοκρότηση μιας βόμβας που έσκασε στα χέρια του δολοφόνου/τρομοκράτη Ξηρού, το 2002, κι οδήγησε στην εξάρθρωση της 17Ν, απογείωσε την πολιτική καριέρα του κι έτερον ουδέν…
Η ουσία είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Όποιος δεν μπορεί, είτε είναι πρυτανικές αρχές είτε υπουργός, ας πάει σπίτι του. Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να είναι τόπος επώασης τραμπουκισμού κι αλητείας και κάποιοι να παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες…