Γεύση μοναδική κι ονειρεμένη, ένα πιάτο που μοσχομυρίζει ανατολή! Η συνταγή είναι Μικρασιάτικη, την έφτιαχναν με μεράκι στην περιοχή της Βιθυνίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Εγώ την κάνω όπως ακριβώς συνήθιζε να μας τη σερβίρει η μητέρα μου. Σας την παραθέτω αυτούσια, με αγάπη για όλες τις φίλες και φίλους αναγνώστες του Έμβολος.
Πρασοσέλινο με χοιρινό και δαμάσκηνα
από τον παραδοσιακό μάγειρα Σταύρο Τσαλαμπούνη
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό με κόκκαλο (βάζω πάντα κότσια ή σπάλα)
1,5 κιλό πράσα
2 κρεμμύδια
1 σελινόριζα με τα φύλλα της
12 αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 καρότα
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
χυμό ενός λεμονιού
1 πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι
πάπρικα γλυκιά κόκκινη
1 πρέζα ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής:
Βράζουμε το κρέας σε άλλη κατσαρόλα.
Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε αραιωμένη τη σάλτσα με τον ζωμό.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα πράσα σε ροδέλες, το σέλινο, καρότα, πιπεριά.
Προσθέτουμε τέλος και το λεμόνι.
Μόλις αρχίζει να βράζει το κρέας χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζει. Θέλει τουλάχιστον μία ώρα ή και περισσότερο βράσιμο.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το αλάτι και την πιπερίτσα.
Σημειώστε!
Καλό είναι να μην ανακατεύουμε, μόνο το κουνάμε.
Αν θέλετε καυτερό μπορείτε να βάλετε μπούκοβο ή πιπεριά καυτερή.
Καλή σας όρεξη!