Πουρές πατάτας και τα μυστικά του – Γεύση που σας αποκαλύπτεται…

Η καλή πατάτα, το εκλεκτό βούτυρο ή το ελαιόλαδο και το φρέσκο γάλα κάνουν την διαφορά. Οι πατάτες που ταιριάζουν στον πουρέ είναι οι Νευροκοπίου αλλά και οι Κύπρου, γιατί έχουν λιγότερο άμυλο. Διαλέγουμε τις πιο σκληρές γιατί είναι πιο φρέσκες.  Οι πατάτες βράζονται χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, όμως τις πλένουμε καλά και τις βουρτσίζουμε να φύγουν τα χώματα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με δροσερό νερό για να βράσουν σωστά και ομοιόμορφα. Μόλις αρχίσει ο βρασμός τότε βάζουμε το αλάτι. Για να καταλάβουμε ότι έχουν βράσει τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, που πρέπει να φτάσει μέχρι το κέντρο της πατάτας. Τότε είναι έτοιμες. Δεν πρέπει ούτε να τις παραβράσουμε γιατί τραβάνε πολύ νερό, ούτε και να τις βγάλουμε σκληρές.

Αν θέλουμε super γεύση μπορούμε να τις βράσουμε σε ζωμό λαχανικών ή σε γάλα όπως έκαναν οι μαμάδες μας.Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, γιατί ο πουρές λόγω του αμύλου που απελευθερώνεται με την ταχύτητα δεν έχει ωραία υφή.

Ο μεταλλικός μύλος για πουρέ ή ντομάτα είναι ο καλύτερος. Το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο και το βούτυρο αγελαδινό εκλεκτό και μάλιστα να διατηρείται κρύο κομμένο σε κύβους, όταν το χρησιμοποιήσουμε. Πρόσφατα χρησιμοποίησα ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο και η γεύση απογειώθηκε… κάποιες φορές είχα χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο με τζίντζερ ή με τσίλι και επίσης μου άρεσε.

Η Έφη χρησιμοποίησε βούτυρο εκλεκτό.

Τώρα από τα αρωματικά μου αρέσει πολύ να βάζω τζίντζερ, φρέσκο μαϊντανό, σχοινόπρασο, φρέσκια ρίγανη.

Πασπαλίζω τον πουρέ με ανθό αλατιού, ποικιλία πιπεριών, μοσχοκάρυδο ή καπνιστή πάπρικα. Επίσης πολύ μου αρέσει να πασπαλίσω τον πουρέ με ένα ωραίο μείγμα τριμμένων τυριών ή να βάζω μια γενναία κουταλιά κατίκι Δομοκού ΠΟΠ ή Τσαλαφούτι Καρπενησίου.

Πουρές πατάτας και τα μυστικά του 1

 

Πουρές πατάτας

Από την Έφη Χατζηαρβανίτη περίφημη μαγείρισσα, Κορυδαλλός

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες Νευροκοπίου ή Κύπρου

250 γρ. κρύο βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια

250 ml γάλα φρέσκο

Ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Πουρές πατάτας και τα μυστικά του 2

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε με μπόλικο νερό τις πατάτες και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό.

Αρχίζουν να βράζουν και τις αφήνουμε για 25 λεπτά, ίσως και περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να παραβράσουν.

Βγάζουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και αφού κρυώσουν καλά τις ξεφλουδίζουμε.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και προσθέτουμε το γάλα και ανοίγουμε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ζεσταθεί το γάλα σιγά σιγά.

Περνάμε τις πατάτες από το μύλο του πουρέ και όχι από το μπλέντερ για καλύτερο αποτέλεσμα. Στο μύλο χρησιμοποιούμε το εξάρτημα με τις πιο μικρές τρύπες, για καλύτερο φινίρισμα.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα τις λιωμένες πατάτες σε μέτρια βέβαια φωτιά, για να εξεταστεί και τυχόν υγρασία αφού θέλουμε για καλύτερο αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι στεγνές.

Χαμηλώνουμε τη δύναμη της φωτιάς και προσθέτουμε τα κυβάκια κρύου βουτύρου ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ανακατεύουμε αργά γιατί θέλουμε το φινίρισμα να είναι κρεμώδες.

Τότε προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Καταγραφή 3

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και διακοσμούμε με ένα ντοματάκι ή μαϊντανό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου 2025