Σήμερα θα φτιάξουμε παρέα τα γνωστά σε όλους μας ποντιακά περεσκία.
Μία γνήσια Ποντιακή συνταγή που έχω φυλαγμένη από την Γιαγιά μου.
Η νοστιμιά τους είναι απολαυστική και ΜΟΝΑΔΙΚΉ. Τα απολαμβάνουν ευχάριστα μικροί και μεγάλοι.
Και για όσες και όσους δεν γνωρίζουν τα περεσκία είναι τα πιτάκια με γέμιση της αρεσκείας μας.
Ποντιακά περεσκία
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή μαγιά
700γρ. νερό χλιαρό
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ ζάχαρη
80γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό (προσοχή όχι καυτό).
Μετά βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον, σε ζεστό μέρος.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπάλες, τα ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα και βάζουμε ότι γέμιση θέλουμε.
Αν θέλουμε να κάνουμε νηστίσιμα τα Περεσκία, τότε βάζουμε πατάτα μέσα.
Ενώ για αυτούς που δεν νηστεύουν βάζουμε τυρί φέτα τριμμένη, με ένα αυγό μέσα ή κιμά ή λουκάνικο ή ότι γέμιση εσείς προτιμάτε.
Μόλις τα τελειώσουμε τα τηγανίζουμε μέσα σε μπόλικο ηλιέλαιο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Για τη γέμιση με την πατάτα, τι θα χρειαστούμε:
2 μέτριες πατάτες(βρασμένες και λιωμένες)
1 κρεμμύδι ξερό
Αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση για τη γέμιση με τις πατάτες:
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, μετά προσθέτουμε τις βρασμένες και λιωμένες πατάτες, βάζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Τα τσιγαρίζουμε για λίγη ώρα όλα μαζί.
Για τα Περεσκία με το τυρί, βάζουμε τη φέτα με το τυρί και το ένα χτυπημένο αυγό.
Καλή σας απόλαυση και καλή επιτυχία.