Καιρός να αποτοξινωθούμε από το κρέας και να προσφέρουμε στην οικογένειά μας ένα απίθανο φαγάκι που όλοι θα αγαπήσουν. Επιλέγουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν και αναλόγως προσθέτουμε στο ριζότο μας.
Αν δεν έχουμε ρύζι arborio που είναι ότι καλύτερο για το ριζότο μας, μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας και ρύζι καρολίνα. Αν θέλουμε να του δώσουμε κόκκινο χρώμα προσθέσουμε και φρέσκη ντομάτα τριμμένη και έχουμε ένα ριζότο λαχανικών με ντομάτα.
Μην ξεχνάτε ότι το ριζότο για να χυλώσει σωστά και να έχουμε άριστο αποτέλεσμα πρέπει, να πλύνουμε το ρύζι πριν το χρησιμοποιήσουμε και ζητάει όλη την φροντίδα και την προσοχή μας. Είναι αυτό που λέμε μας “θέλει από πάνω” για να ανακατεύουμε σωστά και να προσθέτουμε το ζωμό όταν τον χρειάζεται.
Η συνταγή της Νανάς δική σας.
Ριζότο Λαχανικών
από την Νανά Γκαμπούρα, executive chef εστιατορίου “Στην κουζίνα της Μαμάς Άννας”, Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
- 2 φλιτζάνια ρύζι arborio ή καρολίνα
- 6 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή κότας
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ή 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 10 ντοματάκια βελανίδι, κομμένα στη μέση
- 1 κολοκύθι, σε κομμάτια
- 1 καρότο, σε κομμάτια
- 1 πιπεριά, σε κομμάτια
- 1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά
- 15 φύλλα μαϊντανού
- 6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι θαλασσινό
- φρεσκοτριμμένα πιπέρια
- 3 σχοινόπρασα, ψιλοκομμένα
Τρόπος Παρασκευής
Ψιλοκόβουμε πρώτα όλα τα λαχανικά σε μικρά μικρά καρέ ή μπαστουνάκια.
Ετοιμάζουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε λίγο να “μαραθεί” , το σκόρδο, το πράσο και να αφήνουμε για 4- 5 λεπτά να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το καρότο, την πιπεριά και αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βάζουμε ένα φλιτζάνι ζωμό και μόλις το ρύζι το απορροφήσει προσθέτουμε λίγο ζωμό κάθε φορά.
Συνολικά το ριζότο χρειάζεται 20-25 λεπτά.
Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ σε ταψί με λαδόκολλα τα ντοματάκια για 5-6 λεπτά και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με ελάχιστη ρίγανη.
Αλατοπιπερώνουμε το ριζότο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα ανακατεύοντας για να χυλώσει.
Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και τελευταία στιγμή βάζουμε τα ντοματάκια.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο τον μαϊντανό και τον απλώνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε ελαφρά το ριζότο και σερβίρουμε σε πιάτο.
Φινίρουμε το πιάτο με 1-2 κομμάτια μαϊντανό και σερβίρουμε το ριζότο ζεστό…