Η Μικρασιάτισσα μάνα μου έφτιαχνε τις ντομάτες «λιαστές» την καλοκαιρινή σεζόν και πάντα στην ακμή της παραγωγή τους.
Τις ξέραινε στον ήλιο και έπειτα έφτιαχνε αρμαθιά όπως στην φωτογραφία, που αργότερα έμαθα κι εγώ να φτιάχνω, αναπολώντας ευχάριστα το παρελθόν.
Πάντα θυμάμαι την αδελφή της μάνας μου στη Νάουσα, που τις είχε κρεμασμένες στο υπόστεγο και όταν πηγαίναμε εκεί τις έτρωγα από την αρμαθιά, για να ακούσω τελικά τα ..εξ αμάξης!
Πίτσα με λιαστές ντομάτες
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Για τη ζύμη:
450 γρ. αλεύρι
1 μαγιά ξερή
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
ρίγανη
350 ml περίπου χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σκεπασμένο 40 λεπτά περίπου. Αλείφουμε ελαιόλαδο στο ταψί, στρώνουμε τη ζύμη και ρίχνουμε τα υλικά.
Σοταρισμένο ένα κρεμμύδι σε φέτες με σάλτσα (αφού κρυώσει, είναι σημαντικό)
Πιπεριά κόκκινη και πράσινη σε φέτες
Ελιές
Μανιτάρια
Ντομάτες λιαστές ξαρμυρισμένες και απεγνωσμένες σε πετσέτα
Αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένο και έπειτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου μισή ώρα.
Είναι μια διαφορετική εκδοχή πίτσας που μοιάζει πολύ με την λαδένια.
Καλή πορεία προς την Ανάσταση εύχομαι σε όλη την μεγάλη παρέα του Έμβολος!