Πέστροφα τηγανητή – Μια βουτυράτη γεύση

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η πέστροφα είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α καθώς και Ω3 λιπαρών οξέων. Δρα ευεργετικά στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και του εγκεφάλου.

Την νόστιμη γευστική δημιουργία, που γίνεται σε χρόνο dt απολαύσαμε στο χωριό Πεκλάρι, λίγο έξω από την Κόνιτσα. Το σχολείο του χωριού έχει μεταμορφωθεί σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο ξενώνα από τον νεαρό Αλέξανδρο Σπανό.

Πέστροφα τηγανητή 1

Πέστροφα τηγανητή βουτυράτη

Από τον Αλέξανδρο Σπανό, εστιατόριο Πεκλαρίτικο Στέκι, Κόνιτσα

Υλικά για 2 άτομα

4 φιλέτα πέστροφας με το δέρμα

5 κ.σ. εκλεκτό βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

Χυμό από 2 λεμόνια

1 μεγάλο λεμόνι ακέρωτο, κομμένο σε λεπτές φέτες

5 – 6 κλωναράκια θυμάρι ή ρίγανη φρέσκη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Πέστροφα τηγανητή 2

Τρόπος παρασκευής

Σε αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα της πέστροφας, τα «περνάμε» με χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με ελάχιστο καλαμποκάλευρο.

Τα βάζουμε στο τηγάνι με το δέρμα προς τα κάτω και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το θυμάρι και τις φέτες λεμονιού.

Αφήνουμε τα φιλέτα να ψηθούν για 5 λεπτά και περιχύνουμε ανά διαστήματα με το βούτυρο.

Γυρίζουμε με την σπάτουλα προσεκτικά για να μην σπάσει το φιλέτο και αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αν θέλουμε επιπλέον χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε σε πιάτα την πέστροφα με άγρια χόρτα, ντομάτα και ελιές.

Πέστροφα τηγανητή 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε γαρνίρουμε τα φιλέτα με φρέσκο μαϊντανό και ψίχα αμυγδάλου που ταιριάζει πολύ.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 11 Νοεμβρίουδ 2023