Ποντιακά πισία και περεσκία, μία γνήσια Ποντιακή συνταγή.
Η νοστιμιά τους μοναδική, η γεύση τους φανταστική.
Περεσκία είναι τα πιτάκια με γέμιση, ενώ τα πισία είναι τα πιτάκια χωρίς καθόλου γέμιση.
Η συνταγή για εσάς:
Ποντιακά πισία και περεσκία
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
500γρ. Αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30 γρ. Νωπή μαγιά
350γρ. νερό χλιαρό
1/2 κουτ. γλ. Αλάτι
1/2 κουτ. γλ Ζάχαρη
40γρ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό (προσοχή όχι καυτό).
Μετά βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον, σε ζεστό μέρος.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπάλες, τα ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα και βάζουμε ότι γέμιση θέλουμε.
Για τα νηστίσιμα Περεσκία βάζουμε πατάτα μέσα, ενώ για αυτούς που δεν νηστεύουν βάζουμε τυρί φέτα τριμμένη, με ένα αυγό μέσα.
Μόλις τα τελειώσουμε τα τηγανίζουμε μέσα σε μπόλικο ηλιέλαιο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Για τη γέμιση με την πατάτα, θα χρειαστούμε:
1 μέτρια πατάτα (βρασμένη και λιωμένη)
1 κρεμμύδι ξερό
Αλάτι
πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μας, μετά προσθέτουμε τη βρασμένη και λιωμένη πατάτα, βάζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι! Τσιγαρίζουμε για λίγη ώρα!
Καλή σας απόλαυση και καλή επιτυχία.