Περέκια με προψημένα Φυλλωτά – Με άρωμα και υπογραφή του Πόντου!

Περέκια
Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Τα Περέκια είναι πιτάκια «σύμβολο» της παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας. Τα φτιάχνουμε με τη Σοφία πολλά χρόνια, περίπου 50 φύλλα την κάθε φορά.

 Όταν αναζητάς κάτι γρήγορο, αλλά και νόστιμο μαζί. Έχω την τύχη τα πεθερικά μου να είναι Πόντιοι, από αυτούς έμαθα την τεχνική και εδώ και χρόνια πλέον δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας. Σήμερα η γυναίκα μου τα έφτιαξε και σκέφτηκα να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας.

«Μόλις εποίηκεν η Σοφίκα μου Περέκια..»

Περέκια με προψημένα Φυλλωτά 1

Περέκια με προψημένα Φυλλωτά

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

Τα υλικά είναι πολύ απλά.

Χρησιμοποιούμε:

αλεύρι,

νερό

και αλάτι όπως κάνουμε σε όλες τις πίτες.

Απλά εδώ φτιάχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Περέκια με προψημένα Φυλλωτά 2

Τρόπος παρασκευής:

Δύο λόγια για το φύλλο, που είναι η ατραξιόν της συνταγής μας.

Φυλλωτά: ποντιακά φύλλα πίτας.

Τα κάνουμε συνήθως φθινόπωρο και τα αποθηκεύουμε σε σεντόνια ή τραπεζομάντηλα. Όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε τα βρέχουμε ελαφρώς και ψήνουμε στον φούρνο ή στο τηγάνι, ενώ τα εμπλουτίζουμε με γέμιση της αρεσκείας μας.

Περέκια με προψημένα Φυλλωτά 3

Φτιάχνουμε ζύμη όπως στις πίτες και έπειτα ανοίγουμε το φύλλο και ψήνουμε  στο Σατς (έτσι λέγεται αυτό που μπαίνει πάνω στην φωτιά).

Περέκια με προψημένα Φυλλωτά 4

Εύκολα, γρήγορα και προπάντων πεντανόστιμα. Δεν κάθονται βαριά στο στομάχι όπως η κλασική πίτα.

Περέκια με προψημένα Φυλλωτά 5

Αν δεν έχετε δοκιμάσει χάνετε κυριολεκτικά!

Προηγούμενο άρθροΖωντανή μετάδοση αγώνα Α ΕΠΣ Πιερίας: Αναγέννηση Κολινδρού – Ατρόμητος Κατερίνης
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2022