Η αγαπημένη μου μακαρονάδα με τη σάλτσα της γιαγιάς.
Το μυστικό της επιτυχίας που συνηθίζουν να το κάνουν και στη μοναστηριακή μαγειρική είναι το κρεμμυδόζουμο. Πρώτα βράζουν τα κρεμμύδια, τα πολτοποιούν και έτσι η ντομάτα γλυκαίνει.Τώρα αν θέλουμε βάζουμε και μια κουταλίτσα ζάχαρη ή μέλι όπως παλιά. Αν θέλουμε μεστή και πιο ρουστίκ γεύση χρησιμοποιούμε μυζήθρα ξερή αλλιώς κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο ή μίγμα τυριών που αγαπάμε.
Αν δεν είναι οι πέννες πρώτη επιλογή μας διαλέγουμε λιγκουίνι, μακαρόνια ή φιογκάκια.
Αν νηστεύουμε δεν βάζουμε τυρί και ανακατεύουμε στη σάλτσα τις πέννες. Τρίβουμε και φρέσκο πιπέρι και είναι απίθανο. Μια σαλάτα με φρέσκα ντοματίνια, αγγουράκια και πιπεριές πολύχρωμες δένει αρμονικά.
Πέννες με σάλτσα όπως παλιά
από την Χριστίνα Ορφανουδάκη
Υλικά
500γρ. πέννες
αλάτι θαλασσινό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτα
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
50 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κ.γ.ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
μυζήθρα ξερή τριμμένη ή πεκορίνο
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα κρεμμύδια πολύ καλά, με ελάχιστο νερό γιατί θα βγάλουν τα υγρά τους. Τα πολτοποιούμε και κάνουμε κρεμμυδόζουμο.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμυδόζουμο και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας να βράσουν για 5-8 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις η σάλτσα αρχίζει να πήζει, ή να μελώνει όπως λένε οι νοικοκυρές κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμη.
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι και μια κουταλιά ελαιόλαδο να βράσει.
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τις πένες και τις αφήνουμε περίπου 5 – 8 λεπτά.
Ο ακριβής χρόνος αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού.
Σουρώνουμε τις πένες.
Σερβίρουμε σε πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με μυζήθρα απλώνουμε τις πένες πασπαλίζουμε και πάλι με μυζήθρα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.