Πένες φουρνιστές με τυριά, μπέικον και μανιτάρια – Η γεύση που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι

Πένες φουρνιστές με τυριά, μπέικον και μανιτάρια

Λαχταριστές, αρωματικές και πλούσιες σε γεύσεις και αρώματα είναι οι πένες, που όταν βγαίνουν από το φούρνο πλημμυρίζει το σπίτι, γαργαλιστικά αρώματα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χυμό ντομάτας, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ανάμεσα στις πένες αντί για κρέμα, ένα κρεμώδες τυράκι και η γεύση θα κερδίσει ακόμα περισσότερο. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μικρότερη ποσότητα μπέικον και να χρησιμοποιήσετε ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή ή και λουκανικάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες.

Για να έχετε ακόμα ωραιότερα χρώματα και γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πένες με τρίχρωμες πένες με σπανάκι, ντομάτα ή πιπεριά.

σαλάτα λάχανο
Λάχανο σαλάτα

Δίπλα στις πένες μπορείτε να σερβίρεται μια πλούσια σαλάτα από λάχανο λευκό και κόκκινο, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.

Η επιλογή δική σας.

Πένες φουρνιστές με τυριά μπέικον και μανιτάρια 1

Πένες φουρνιστές με τυριά και μπέικον

Από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

500 γρ. πένες, βρασμένες

200 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

150 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας, σε λεπτές φέτες

Θυμάρι,  τριμμένο

12 φέτες μπέικον καπνιστό, κομμένες σε κομμάτια

200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.σ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

200 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ  ή Κρήτης, τριμμένο

200 γρ. κασέρι ΠΟΠ, τριμμένο

 Για το φινίρισμα

 5 φέτες τυρί  έμμενταλ, κομμένες σε ορθογώνια κομμάτια

Πένες φουρνιστές με τυριά μπέικον και μανιτάρια

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου, βράζουμε τις πένες, ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας και 2 λεπτά λιγότερο.

Σουρώνουμε τις πένες και τις αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.

Παράλληλα με το βράσιμο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά.

Σε πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε λίγο από την κρέμα και ελάχιστο τυρί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε τις μισές πένες πασπαλίζουμε την μισή ποσότητα τυριού και τη μισή ποσότητα από το μείγμα του μπέικον και το βασιλικό.

Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πένες, το μπέικον και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Πάνω στην επιφάνεια στρώνουμε το τυρί έμμενταλ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 25 λεπτά.

Τα τελευταία 5 λεπτά αν θέλουμε, ανοίγουμε το γκριλ για να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθεί καλά το τυρί.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023