Η αυθεντική ιταλική συνταγή, που είναι τόσο νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Το γκουαντσιάλε είναι το ιταλικό αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα, που κόβεται σε λωρίδες, αφού αφαιρεθεί το έξω σκληρό του μέρος. Η μόνη μικρή διαφοροποίηση είναι ότι εμείς προσθέσαμε κρεμμύδι, γιατί έτσι συνήθιζε ο φίλος Waldo Carignola, φημισμένος γιατρός της Ρώμης, που μας έδωσε τη συνταγή.
Η περίφημη σάλτσα γεννήθηκε στην κοινότητα Amatrice, στην επαρχία Rieti του Β. Λάτσιο, που καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό τον Αύγουστο του 2016.
Πένες Amatriciana
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου, ιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
320 γρ. πένες
120 γρ. γκουαντσιάλε, κομμένο σε λωρίδες
1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πιπεριά τσίλι, κομμένη σε φετούλες
1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο
Πουρές ντομάτας 500γρ
Τυρί πεκορίνο, τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε για 7-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Είναι έτοιμο μόλις το λίπος του γκουαντσιάλε γίνει διαυγές και το κρέας τραγανό.
Ρίχνουμε και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια του γκουαντσιάλε σε ένα πιάτο και το κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι για να σοταριστεί με το λίπος και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι και την ντομάτα και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και να συμπυκνωθεί για 10 λεπτά.
Παράλληλα έχουμε βράσει τις πένες σε αλατισμένο νερό al dente.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τα ζυμαρικά και το γκουαντσιάλε και ανακατεύουμε ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με πεκορίνο Romano ψιλοτριμμένο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε βαθιά ατομικά πιάτα.