Πατατοσαλάτα αποτοξίνωσης – Πανεύκολη και νόστιμη

Η αλήθεια είναι ότι τις ημέρες των εορτών τα διατροφικά μας ατοπήματα ήταν αρκετά, οπότε ήρθε ο καιρός να βάλουμε λίγο φρένο σε τροφές που είναι πολύ νόστιμες, αλλά ξεχειλίζουν από λιπαρά και ζάχαρη…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στην Τήνο δοκίμασα μια νηστίσιμη πατατοσαλάτα τις παραμονές των εορτών, που για πολλούς ήταν περίοδος νηστείας, και πολύ μου άρεσε. Ήταν τόσο νόστιμη μέσα στην απλότητά της … και περιείχε συστατικά πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Εσείς αυτή τη σαλάτα μπορείτε να την διανθίσετε με μπρόκολο, κουνουπίδι ή ακόμα κρίταμο. Εμείς προτιμήσαμε να σας δώσουμε τη συνταγή έτσι όπως την δοκιμάσαμε στο απίθανο ξενοδοχείο της Χώρας, το Vincenzo Family rooms, που φημίζεται για το πρωινό του και την εξαιρετική του φιλοξενία.

Πατατοσαλάτα αποτοξίνωσης

Από τον Γιάννη Βιδάλη, ξενοδοχείο Vincenzo, Χώρα Τήνου 

    Υλικά

1 κιλό πατάτες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 καρότα βρασμένα, κομμένα σε φέτες ή ζουλιέν

2 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη

3 κ.σ. ελιές Καλαμών, σε φετούλες

3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Χυμό από ένα λεμόνι

ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις πατάτες προσεκτικά και τις βάζουμε σε κατσαρόλα ταυτόχρονα με το νερό να βράσουν με τη φλούδα. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν πολύ καλά.

Τις βγάζουμε και τις σουρώνουμε. Αφαιρούμε τη φλούδα τους και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Αν θέλουμε μπορούμε με ένα πιρούνι να σπάσουμε τις πατάτες αλλά όχι να τις λιώσουμε.

Προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο, τις ελιές, την κάπαρη, το αγγουράκι τουρσί, τα κρεμμυδάκια , τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε και πάλι.

Σερβίρουμε σε μια πήλινη σαλατιέρα.