Πατάτες στιφάδο – Νηστίσιμη γεύση απίθανη

Η θεία Σοφίκα ήταν καταπληκτική μαγείρισσα και οπαδός της κουζίνας povera. Με ταπεινά και νόστιμα υλικά πάντα της εποχής μπορούσε να δημιουργήσει επικά τραπεζώματα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα- Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι μακαρονάδες της είχαν αφήσει εποχή και τα νηστίσιμα φαγητά της επίσης. Νήστευε πολλές ημέρες το χρόνο και οπωσδήποτε πριν από τα Χριστούγεννα αλλά πάντα τα φαγητά της είχαν μια νοστιμιά μοναδική κυρίως οι συνδυασμοί των υλικών και η αρμονία των αρωμάτων.

Ένα από τα φαγητά της ήταν οι πατάτες στιφάδο που κάποιες φορές έβαζε και μανιτάρια και τα έκανε στιφάδο.

Προς το τέλος του μαγειρέματος έβαζε κάποιες φορές και κρέμα μπαλσάμικου ή ακόμα και δενδρολίβανο για πιο φευγάτη γεύση.

Οι πατάτες στιφάδο ήταν από τα φαγητά που μου άρεσαν, έτσι της ζήτησα την συνταγή, που μοιράζομαι μαζί σας.

Πατάτες στιφάδο

Από την Σοφίκα Ορφανουδάκη, δεινή μαγείρισσα

Υλικά

1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου, ολόκληρα

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη

1φύλλο δάφνης

120 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη

2 πρέζες μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1 πρέζα ζάχαρη

 Aλάτι

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια του στιφάδου και τα βάζουμε ολόκληρα.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πατάτες.

Μόλις τα κρεμμύδια γυαλίσουν προσθέτουμε τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το πελτέ ντομάτας, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάσει το φαγητό μας.

Σιγοβράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 25-30 λεπτά μέχρι να βράσουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια και βέβαια να δέσει η σάλτσα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο λίγο ζεστό νερό.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.