Μια γευστική δημιουργία της κουζίνας povera. Είναι ότι καλύτερο για τους vegan και τους vegetarian φίλους αλλά και για περιόδους νηστείας.
Ένα νόστιμο φαγητό που γίνεται εύκολα και μπορούμε να το σερβίρουμε με φιλέτο ρέγκας, τόνο ή πέστροφα. Η κάπαρη και το κρίταμο επίσης δένουν αρμονικά όπως και η φέτα.
Πατάτες “μπλουμ”
από την Φωτεινή Γιαννοπούλου, περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες μέτριες, καθαρισμένες
80 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θυμάρι ή ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε στα τέσσερα τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα σε νερό. Τις σουρώνουμε.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σοτάρουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες και 1 δάκτυλο ακόμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μπαχάρι, τη δάφνη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην λιώσουν οι πατάτες. Ο χρόνος εξαρτάται και από το είδος της πατάτας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αν θέλουμε επιπλέον πιπέρι και θυμάρι ή ρίγανη.