Πατάτες ογκρατέν – Πιάτο γευστικό και χορταστικό, κρύο ή ζεστό!

Ελένη Σιδηροπούλου
Ελένη Σιδηροπούλου

Καλημέρα αγαπημένες φίλες και φίλοι μου. Μία ακόμη μέρα ξεκινάει με το γνωστό πρώτο πρωινό πρόβλημα: τί τρώμε σήμερα; Για μισό λεπτό .. πατατούλες ογκρατέν δεν φτιάξαμε ως τώρα, σωστά;  Ένα φαγητό που μπορούμε να απολαύσουμε είτε ζεστό, είτε κρύο.

Μπορεί να σταθεί άνετα ως κυρίως πιάτο, είτε ως συνοδευτικό σε οποιοδήποτε κρεατικό.

Η συνταγή όλη δικής σας..

Πατάτες ογκρατέν 1

Πατάτες ογκρατέν

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά:

3 μεγάλες πατάτες (κομμένες και λίγο βρασμένες)

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

200 γρ. τριμμένα κασέρια

6 φέτες γαλοπούλα ή μπέικον

6 φέτες κασέρι γκούντα

4 αυγά

50 γρ. αλεύρι

50γρ. λιωμένο βούτυρο

200 γρ. κρέμα γάλακτος

200 γρ. γάλα

Εκτέλεση:

Αφού κόψουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τις βράζουμε για 5 λεπτά.

Πατάτες ογκρατέν 3

Μόλις κρυώσουν τις τοποθετούμε με τη σειρά σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί, βουτυρωμένο. Αλατοπιπερώνουμε.

Πατάτες ογκρατέν 4

Σε μία μπασίνα χτυπάμε πρώτα τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι, λιωμένο βούτυρο, τα τρίμματα κασεριού, τις φέτες γαλοπούλας ή του μπέικον σε ροδέλες, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.

Πατάτες ογκρατέν 5

Περιχύνουμε όλο αυτό το μείγμα πάνω στις τοποθετημένες πατάτες μας.

Τέλος, βάζουμε από πάνω τις 6 φέτες γκούντα και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου στους 180-190 βαθμούς στον αέρα.

Πατάτες ογκρατέν 6

Μόλις κρυώσει λίγο, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ό,τι δημιουργήσαμε.

Πατάτες ογκρατέν 2

Καλή σας επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου 2024