Γεύση μεστή με αυθεντικότητα ξεχωριστή, που ταιριάζει πολύ με τη τσικουδιά. Ο μεζές των φτωχών, έτσι αποκαλεί τις πατάτες οφτές, ο Δημήτρης Καγιαμπής, που έχει τον ομώνυμο καφενέ στο Ηράκλειο Κρήτης, λίγο πιο πέρα από την πλατεία των Λιονταριών. Θεωρείται το πιο cult στέκι της πόλης με εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες.
Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα και οι τοίχοι γεμάτοι φωτογραφίες από την ιστορία της Κρήτης, το αντάρτικο, αλλά και κρητικούς καλλιτέχνες…
Πατάτες οφτές
Από τη Ράνια Τσουκαλά, Καφενές του Καγιαμπή, Ηράκλειο Κρήτης
Υλικά για 4 άτομα
4 πατάτες, με τη φλούδα τους
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Ρίγανη αποξηραμένη
Χοντρό αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα λαδωμένο ταψάκι με τη φλούδα προς τα κάτω.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 10 λεπτά.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 250°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν .
Τις σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι, τη ρίγανη και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Επιλεκτικά τις σερβίρουμε με ελιές, ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο και λεμόνι.