Μια γευστική δημιουργία που είναι πολύ νόστιμη και γίνεται εύκολα. Τα κάστανα είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή με τις πρώτες δροσιές… Είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, με χαμηλά λιπαρά και ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Τα κάστανα είναι καλή πηγή φυτικών ινών και δεν περιέχουν γλουτένη. Επίσης μας παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, Α καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κάστανα δεν συνιστώνται σε ανθρώπους που πάσχουν από ηπατική ή νεφρική νόσο.
Ο συνδυασμό με τις πατάτες είναι μια κορυφαία γεύση της κουζίνας povera καθώς επίσης και της κρητικής κουζίνας των ορέων…
Πατάτες με κάστανα
Από την ταβέρνα «Ο Ντουνιάς» στη Δρακώνα, Μαδάρα Χανίων
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κάστανα καθαρισμένα
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
500 γρ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
2 φύλλα δάφνης
1-2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να «γυαλίσει».
Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες μας, ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και ρίχνουμε και μια κουταλιά ζάχαρη καστανή.
Συμπληρώνουμε και λίγο νερό χλιαρό μέχρι να σκεπάσει τις πατάτες και τα άλλα υλικά .
΄Επειτα από 15 λεπτά και ενώ οι πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνουμε τα κάστανα και τη δάφνη.
Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά ακόμα για να μελώσει η σάλτσα μας.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένη.
Μικρά μυστικά
Η γευστική μας δημιουργία μπορεί να δέσει αρμονικά με απάκι, σύγκλινο ή λουκάνικο ψητό.