Πατάτες φούρνου με αρωματικά – Γεύση της κουζίνας povera

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αγαπημένη μου συνταγή για τραγανές ψητές πατάτες με μια πινελιά αρωματικών της ελληνικής γης και ούζο.

Η νοστιμιά τους συναρπάζει και είναι το καλύτερο νηστίσιμο φαγητό δίπλα σε μια πλούσια σαλάτα ή ψητά λαχανικά.

Εννοείται ότι συνοδεύουν θαυμάσια το κρέας και το ψάρι…

Πατάτες φούρνου με αρωματικά 1

Πατάτες φούρνου με αρωματικά

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου chef, εστιατόριο Porto, Γαλαξίδι

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες

4 κ.σ. ξύδι δυνατό

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

2 σφηνάκια ούζο Πλωμαρίου

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή

Ανθό αλατιού

Ρίγανη

Θρούμπι

Δεντρολίβανο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πάπρικα καπνιστή

Πατάτες φούρνου με αρωματικά 2

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες χωρίς να καθαρίσουμε το φλοιό τους.

Τις βάζουμε στο σουρωτήρι και τις περνάμε με κρύο νερό, κάτω από τη βρύση για να φύγει το πολύ άμυλο

Βυθίζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε το ξύδι και βράζουμε για 6 – 8 λεπτά.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ρίγανη, το θρούμπι και το δεντρολίβανο.

Σε ένα μπολ βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο, το σκόρδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μουστάρδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν εξωτερικά τις δοκιμάζουμε με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού, που θα πρέπει να μπορεί να εισχωρήσει στα 3 mm περίπου.

Τις στραγγίζουμε να φύγει εντελώς το νερό και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με μπόλικο το μείγμα ελαιόλαδου.

Όταν όλες οι πατάτες λαδωθούν καλά, τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με το ούζο και τις πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα αρωματικών και τον ανθό αλατιού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 15 λεπτά.

Τις γυρίζουμε και από τις άλλη πλευρά μόλις  ροδίσουν και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.

Τα τελευταία 5 λεπτά ανάβουμε και το γκριλ για να πάρουν ακόμα πιο ωραίο χρώμα.

Πατάτες φούρνου με αρωματικά 3

Βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε σε πιατέλα.

Τις ραντίζουμε με ούζο και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 5 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”