Με αρώματα ανατολής…
Μακράν το ωραιότερο παστουρμαδάκι που έχω δοκιμάσει. Πολυπολιτισμικό θα έλεγα, αφού στην καρδιά του «αιχμαλωτίζει» κουζίνες της ανατολής, του πόντου αλλά και την κυκλαδίτικη αφού το ξινοτύρι, έχει ρίζες θαλασσινές και στο πιτάκι μας «παίζει» δυνατά…
Η γεύση αυτή γράφτηκε ανεξίτηλα στην μνήμη μου και πάντα θα το αναζητώ … Η φίλη μου η Άννα ήταν η πιο κατάλληλη για να με ξεναγήσει στην πόλη της. ΄Ετσι στον πρωινό μας περίπατο ξεκινήσαμε με καφέ και μπουγάτσα από τον Κριαρά και σεργιανίσαμε τα σοκάκια της πόλης, που ο Απόστολος Παύλος επέλεξε να κηρύξει τον χριστιανισμό στους ειδωλολάτρες. Καθόλου τυχαίο που οι εκκλησίες εδώ είναι πολλές και σημαντικές.
Επισκεφθήκαμε το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», την μοναδική εξακριβωμένη θέση, μετά το βήμα της Ρώμης, που πέρασε ο Παύλος. Πίσω ακριβώς διακρίνεται το παλιό τούρκικο τζαμί, που σήμερα στεγάζει το Παύλειο Πνευματικό Κέντρο. Ο περίπατός μας συνεχίζεται στην Μπαρμπούτα, την κλειστή εβραική συνοικία, που μοιάζει με ισοσκελές τρίγωνο. Η είσοδος γινόταν μέσα από πύλες που το βράδυ έκλειναν ερμητικά.
Όλα τα εβραικά μαγαζιά βρίσκονταν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, που παλιά λεγόταν οδός Χάβρας, γιατί έτσι ονοματίζουν οι Εβραίοι την Συναγωγή τους, και ο δρόμος κατέληγε εκεί. Η Συναγωγή είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Το όνομα της συνοικίας, προέρχεται από την πηγή Μπαρμπούτα, που είχε μυστηριακό νερό και όποιος έπινε έμεινε για πάντα στην Βέροια… Συνεχίζοντας τον περίπατό μας στις όχθες του Τριπόταμου και περνώντας την ιστορική γέφυρα, φθάσαμε στο εστιατόριο «12γράδα» που η τοπική γαστρονομία δοξάζεται…
Πολύ το ευχαριστήθηκα και ζήτησα από τον Ιωάννη Σαμούκα, την συνταγή της παστουρμαδόπιτας.
Στο επόμενο ταξίδι σας στην Βέροια συνιστώ ανεπιφύλακτα το εστιατόριο «12γράδα» έστω για ένα τσιπουράκι. Είναι εμπειρία…
Παστουρμαδοπιτάκι «κλεισμένο» σε ποντιακό περέκ
Από τον Ιωάννη Σαμούκα executive chef του εστιατορίου 12 Γράδα, Βέροια
Υλικά για 4 άτομα
2 φύλλα περέκ (μαντηλάκι)
50 γρ. παστουρμά
150 γρ. ξινοτύρι
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε μικρά κομματάκια
Τρόπος παρασκευής
Ανοίγουμε τα φύλλα περέκ και γεμίζουμε σε στρώσεις με ξινοτύρι, παστουρμά, ντομάτα και πιπεριά.
Ραντίζουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο τα γεμισμένα περέκ για να υγρανθούν λίγο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 7-8 λεπτά.
Σερβίρουμε σε πιάτο και βάζουμε από πάνω λίγο ξινοτύρι και κομματάκια παστουρμά τυλιγμένα.
Η πράσινη σαλάτα του πάει τρέλα… σβήνει την «κάψα» του παστουρμά.
Με δροσερό ξινόμαυρο ή μπύρα παγωμένη η γευστική μας δημιουργία «δένει» αρμονικά.
Μικρά μυστικά
Αν δεν θέλετε να «καταλάβουν» οι γύρω σας ότι φάγατε παστουρμά, μπορείτε να βγάλετε το τσιμένι, το κόκκινο μείγμα των μπαχαρικών, που καλύπτει τον παστουρμά αφού αυτό είναι «υπεύθυνο» για την ξεχωριστή μυρωδιά…