Παστοκύδωνο γιορτινό – Παραδοσιακό γλυκάκι των γιορτών

Παστοκύδωνο
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η παράδοση ήθελε την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα να προσφέρουν παστοκύδωνο σε συγγενείς και φίλους, που έχει υψηλή διατροφική αξία, ολοκόκκινο χρώμα της δύναμης και της γιορτής και αμύγδαλα λευκά και μπαχαρικά που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα.

Χειμωνιάτικο φρούτο το παστοκύδωνο πιστεύεται ότι χαρίζει δύναμη, γονιμότητα και ευημερία.

Οι Πολίτες βάζουν και κουκουνάρι μαζί με τα αμύγδαλα ενώ στα ορεινά βάζουν καρύδια ή τρίβουν βραστά κάστανα.

Επειδή δεν χρειάζεται ψυγείο και είναι πλούσιο γλύκισμα μέσα στην απλότητά του συνήθιζαν οι άνθρωποι να δίνουν διάφορα σχήματα στο παστοκύδωνο αφού ήταν το γλυκό των εορτών που έφερνε γούρι στο σπίτι.

Αν αναζητήσετε στην αγορά τις διάφορες χριστουγεννιάτικες φόρμες σίγουρα θα το χαρούν οι προσκεκλημένοι σας και έτσι αναβιώνουμε την παράδοση του χθες.

Παστοκύδωνο γιορτινό 2

Παστοκύδωνο γιορτινό

Από την Ελένη Παπαδάκη, δεινή ζαχαροπλάστισσα

   Υλικά

   4 μεγάλα κυδώνια

   800 γρ. ζάχαρη

   2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

   3 φύλλα αρμπαρόριζα, δεμένα σφιχτά

   Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

   Γαρύφαλλο, σε σκόνη

  30 αμύγδαλα ξασπρισμένα και «περασμένα» από το γκριλ

  1 σφηνάκι κονιάκ ή μπράντυ

  Λευκό σουσάμι

  Προαιρετικά

  2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Παστοκύδωνο γιορτινό

 Τρόπος παρασκευής

 Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το εσωτερικό     κοτσάνι και τα βάζουμε σε ένα τούλι και τα δένουμε με σπαγγάκι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια κομμένα στη μέση, τα φύλλα αρμπαρόριζας και το τούλι με την καρδιά του κυδωνιού.

Σκεπάζουμε την επιφάνειά τους με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια.

Στο μπλέντερ βάζουμε τα κυδώνια και το ζωμό τους που έμεινε στην κατσαρόλα και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή.

Την αρμπαρόριζα και το τούλι τα πετάμε.

Συνήθως μετράνε την κρέμα κυδωνιών και βάζουν στην κατσαρόλα αντίστοιχη ζάχαρη και ίσως λιγότερη για να έχουμε το περιθώριο να βάλουμε μέλι για να κερδίσει το γλυκό μας ακόμα περισσότερο σε άρωμα.

Ανάβουμε την φωτιά στο μέτριο και μόλις αρχίσει και κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά ακόμα περισσότερο. Το μυστικό είναι να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει το γλυκό μας.

Προσθέτουμε τη κανέλα και το γαρύφαλλο.

Θα συνεχίσουμε να βράζουμε μέχρι να στέκεται όρθια η κουτάλα, και να ανοίγουμε διάδρομο με το κουτάλι στον πάτο της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε.

Βάζουμε λαδόκολα στο ταψάκι για μεγαλύτερη ευκολία ή απλά το λαδώνουμε και στρώνουμε με τη σπάτουλα την επιφάνειά του «περνώντας» την με κονιάκ.

Το πασπαλίζουμε επιλεκτικά και με λευκό σουσάμι και το σκεπάζουμε με διαφάνεια και το βάζουμε σε δροσερό μέρος χωρίς όμως υγρασία να στεγνώσει.

Αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα και το κόβουμε με μαχαίρι περασμένο με κονιάκ και το χαράζουμε δίνοντάς του το σχήμα που θέλουμε, τρίγωνο, ορθογώνιο ή ρόμβο.

Διατηρείται πολύ καιρό σε μεταλλικό κουτί τυλιγμένο σε μεμβράνη.

Προηγούμενο άρθροΜπριζόλες με μουσταρδόμελο και πορτοκάλι – Γεύση απίθανη!
Επόμενο άρθροΔιακοσμήσετε τα μπισκότα σας με γλάσο