Για όσους έχουν την τύχη να επισκεφτούν το Άγιο Όρος γνωρίζουν την κορυφαία εμπειρία, που μένει βαθιά χαραγμένη για μια ολόκληρη ζωή. Είναι ο ιερός χώρος που βρίσκεις τη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής σου.
Στο Περιβόλι της Παναγίας πήγα αρκετές φορές και κάποια στιγμή δοκίμασα αυτή την υπέροχη μοναστηριακή μακαρονάδα. Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και παστίτσιο του Αγίου Όρους, αφού γίνεται με χοντρό μακαρόνι και μόνο εκεί όπως έμαθα φτιάχνεται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Εννοείται ότι ρώτησα τον Πάτερ που μαγείρεψε να μου δώσει τη συνταγή, πράγμα που δεν μου αρνήθηκε. Αυτή είναι που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι εξαιρετικά νόστιμη και όπως ακριβώς τη φτιάχνουν στην ιερή χερσόνησο της πατρίδας μας.
Παστίτσιο Αγίου Όρους
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά – εκτέλεση:
χοντρό μακαρόνι παστίτσιου (έκανα μισό πακέτο)
Τα βράζουμε κανονικά.
Απλώνουμε τα μισά στο ταψί και βάζουμε:
250 γραμμάρια φέτα τυρί
ελιές
πιπεριά κόκκινη και πράσινη
μαϊντανό
Βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Τα ρίχνουμε επάνω και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Ψήνετε για μισή ώρα στο φούρνο και ..περιμένετε τα εύσημα από τους συνδαιτυμόνες σας.
Όπως τα απέδωσα και εγώ στον Πάτερ της Μονής Αγίου Διονυσίου!