Παστέλι Ανδριώτικο Μοναστηριακό – Από τον πατέρα Ευδόκιμο ηγούμενο της Μονής Παναχράντου

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Παστέλι Ανδριώτικο Μοναστηριακό

Από τον πατέρα Ευδόκιμο ηγούμενο της Μονής Παναχράντου

Ένα υπέροχο γλύκισμα που θα το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

Η συνταγή δική σας.

Mονή-Παναχράντου
Άνδρος

Υλικά

500 γρ. μέλι θυμαρίσιο

230 γρ. ζάχαρη καστανή

625 γρ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

150 γρ.φρυγανιά τριμμένη

80 γρ. σουσάμι πλυμένο και καβουρντισμένο στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα

20 γρ. μαυροσίσαμο

Ανθόνερο

Mονή-Παναχράντου-΄Ανδρος-246Τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε να βράσουν για λίγο μέχρι να γίνουν σαν μαλακή καραμέλα που σηκώνεται με το ξύλινο πιρούνι.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο στάζουμε λίγο δροσερό νερό αν δεν διαλυθεί είναι όλα εντάξει.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια και την φρυγανιά. Ανακατεύουμε.

Βρέχουμε τον πάγκο μας ή το τραπέζι με μπόλικο ανθόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι.

Mονή-Παναχράντου-΄Ανδρος-083
Ιερά Mονή-Παναχράντου-΄Ανδρος

Αδειάζουμε πάνω το μείγμα του μελιού και το στρώνουμε με τον πλάστη.

Αν ο πλάστης κολλά τον βρέχουμε με ανθόνερο.

Το παστέλι φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος.

Πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι και μαυροσούσαμο.

Τα αφήνουμε να κρυώσει πάνω από 2 ώρες.

Θα είναι έτοιμο όταν κόβεται χωρίς να χαλά το σχήμα του.

Το κόβουμε σε ορθογώνια τουβλάκια μήκους 3 δάκτυλα.

Το διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 28 Μαΐου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 28 Μαΐου 2023