Πασχαλινό τσουρέκι – Εθιμική γεύση της Πασχαλιάς

Μια νόστιμη συνταγή για τσουρέκι που γράφει δυνατά …

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η νονά θα το προσφέρει στο βαφτιστήρι μαζί με τη λαμπάδα και το σοκολατένιο αυγό και βέβαια αυτές τις ημέρες είναι το καλύτερο δωράκι για τους φίλους.

Αυτή τη φορά μπορείτε να προσπαθήσετε να το φτιάξετε μόνες σας για να έχει και την δική σας υπογραφή.

Εμείς σας δίνουμε την καλύτερη συνταγή για αυτό το πασχαλινό τσουρέκι.

Πασχαλινό τσουρέκι

Από το φούρνο Αναστασιάδη,  Πλατύ

Υλικά

2,5 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

300 γρ. βούτυρο αγελάδος

750 γρ. ζάχαρη

6 φρέσκα αυγά

600 ml γάλα πλήρες

1 φακελάκι κακουλέ

1 φακελάκι μαχλέπι

λίγο αλάτι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

180 νωπής μάγιας

Τρόπος παρασκευής

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπολ με 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε λίγο αλεύρι και το διάλυμα της μαγιάς και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένας πυκνός πολτός.

Αφήνουμε το προζύμι μία ώρα περίπου σε ζεστό χώρο με θερμοκρασία 35ο για να φουσκώσει.

Σε χλιαρό γάλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με λίγο αλάτι,  κακουλέ, μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανοίγουμε ένα λακκάκι στη μέση και βάζουμε το προζύμι.

Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη.

Σε μπολ με σύρμα χτυπάμε τους κρόκους και σε άλλο μπολ τα ασπράδια για να φουσκώσουν.

Ρίχνουμε και τα αυγά στη ζύμη και ζυμώνουμε δυνατά όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με το γάντζο έως ότου το μείγμα γίνει μαλακό και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά εύκολα από τον κάδο.

Αν θέλουμε ζυμώνουμε με τα χέρια δυνατά βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο και χλιαρό βούτυρο έως ότου το μείγμα ζυμωθεί καλά και τελειώσει το βούτυρο θέλει 30 περίπου λεπτά ζύμωμα.

Το σκεπάζουμε καλά για 2-3 ώρες για να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου 35ο C.

Aφού φουσκώσει το πλάθουμε σε κορδόνια και τα πλέκουμε πλεξούδες ή δίνουμε σχήμα στρογγυλό.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 30 λεπτά σε ζεστό χώρο.

Αλείφουμε με αυγό που ανακατεύουμε ελαφρά με ζάχαρη και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Στο κέντρο αν είναι στρογγυλό στην άκρη αν είναι πλεξούδα ορθογώνια βάζουμε ένα κόκκινο αυγό πιέζοντάς το ελαφρά.

Ψήνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και βάζουμε τα τσουρέκια αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

Μπορούμε να το βάλουμε και σε φόρμες βάζοντας χαρτί για να είναι πιο εύκολα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 μέχρι 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί και στη βάση.

Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες τουλάχιστον και μετά μπορούμε να το κόψουμε