Πασχαλινά Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα, φύλλα και λουλούδια – Όνειρο…

Τη Μεγάλη Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα έχουμε το έθιμο να βάφουμε τα αυγά της Λαμπρής, κάποια από αυτά τα διακοσμούν με φύλλα και άλλα με λουλούδια της άνοιξης.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στην Κρήτη την κοιτίδα του γαστρονομικού πολιτισμού η φίλη Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, στο Ηράκλειο αναβιώνει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της και τα μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές.

Η μαεστρία της στη μαγειρική, το μεράκι και η αγάπη της για τις παραδόσεις της Κρήτης δεν είχαν όρια.

Ετσι ζητήσαμε από την φίλη Λένα Ηγουμενάκη, να μας μυήσει στο αυθεντικό κρητικό Πάσχα.

Πασχαλινά Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα, φύλλα και λουλούδια

Από τη Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρο Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας

Υλικά

12 αυγά λευκά

36 κρεμμυδόφυλλα από αντίστοιχα κόκκινα ξερά κρεμμύδια

½ ποτήρι ξύδι από κρασί, δυνατό

1 κ.σ. αλάτι

Άλλα υλικά

Ελαιόλαδο

Βαμβακερό πανάκι

Για το στόλισμα

Φύλλα και άνθη λουλουδιών

Λεπτό τούλι ή καλτσόν

Ένα μπολ με νερό

Πινέλο

Κλωστή

Ψαλίδι

Πασχαλινά Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα φύλλα και λουλούδια 1

Διαδικασία

Βήμα 1                                                                                                                                  Από το βράδυ αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα κρεμμύδια και βάζουμε τα  κρεμμυδόφυλλα σε κατσαρόλα με νερό, ίσα να τα  σκεπάζει και βράζουμε για 10 λεπτά, εκεί τα αφήνουμε όλο το βράδυ.

Βήμα 2                                                                                                                                  Πλένουμε τα αυγά με νερό για να είναι απολύτως καθαρά και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου.

Βήμα 3                                                                                                                                  Παίρνουμε ένα φυλλαράκι ή λουλούδι που έχουμε αφαιρέσει το μίσχο τους, γιατί πρέπει να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται.

Το βρέχουμε λίγο με νερό και το βάζουμε ανάποδα πάνω στο αυγό σχεδόν να το αγκαλιάσει.

Μετά το περνάμε απαλά με ένα βρεγμένο πινέλο για να το σταθεροποιήσουμε.

Έπειτα, βάζουμε το αυγό προσεχτικά μέσα σε ένα λεπτό τούλι ή καλσόν, το τυλίγουμε ώστε να κολλήσει καλά το φυλλαράκι ή το λουλουδάκι, σφίγγουμε με προσοχή  το τούλι ή καλσόν, δένουμε σφιχτά την άκρη και κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει.

Βήμα 4                                                                                                                                  Αφού τυλίξουμε όλα τα αυγά, τα τοποθετούμε ένα-ένα με προσοχή στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδόφυλλα, το ξύδι και το αλάτι, τα σκεπάζουμε με τις φλούδες. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, τα αφήνουμε εκεί 2 με 3 ώρες, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.

Όσο περισσότερο τα αφήσουμε στην κατσαρόλα τόσο πιο έντονο κόκκινο χρώμα θα βγει.

Βήμα 5

Βγάζουμε τα αυγά από την κατσαρόλα, τα ξετυλίγουμε με προσοχή, κόβοντας την μία άκρη από το τούλι ή καλσόν και αφαιρούμε το φυλλαράκι ή το λουλουδάκι.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και με ένα βαμβακερό πανάκι με ελαιόλαδο που περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.

Πασχαλινά Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα φύλλα και λουλούδια 2

Μικρά Μυστικά

Αν θέλουμε κάνουμε όλη τη διαδικασία διακόσμησης των αυγών με τα φυλλαράκια ή τα λουλούδια και για μεγαλύτερη ευκολία τα βάφουμε με κόκκινη ή άλλες χρωματιστές βαφές της αγοράς για αυγά.

Προηγούμενο άρθροΑ.Τ. Αλεξάνδρειας: Ευχές για το Πάσχα
Επόμενο άρθροΕμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” – Πασχαλινές Ευχές