Μεστή βουνίσια γεύση, που απολαύσαμε σε ένα τοπίο αμόλυντης ομορφιάς, με νερά τρεχούμενα, ποτάμια και ένα οικοσύστημα ιδιαίτερο.
Με το φωτογραφικό μου φακό προσπάθησα να αιχμαλωτίσω το πέταγμα των γερακιών αλλά χωρίς απότελεσμα. Η μητέρα της φίλης μου Περσεφόνης, μας ετοίμασε την αυθεντική γαλακτοχλωρόπιτα και την άφησε δίπλα στο τζάκι για να είναι ζεστή. Η Περσεφόνη έχει το ωραιότερο εστιατόριο στο Μεσολόγγι και έχει «υιοθετήσει» μεταξύ των άλλων και τις απίθανες γεύσεις που ετοίμαζε η μητέρα της.
Μαμαδίστικη κουζίνα αλλά στην καλύτερή της εκδοχή. Η γαλακτοχλωρόπιτα είναι η πίτα που ετοιμάζουν τις γιορτινές ημέρες στην περιοχή.
Η συνταγή δική σας.
Παραδοσιακή γαλακτοχλωρόπιτα των Ακαρνανικών Ορέων
Από την Περσεφόνη, του εστιατορίου Αρχοντικό της Περσεφόνης Μεσολόγγι
Υλικά
Για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50ml. ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Νερό
Για την γέμιση
2 κιλά γάλα φρέσκο
1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
7 αυγά
350γρ. τυρί φέτα
100ml. ελαιόλαδο
2 κ.γ. υγρή πυτιά
1 ματσάκι άνηθο
Αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο νερό. Αρχίζουμε να πλάθουμε το ζυμάρι μας και συμπληρώνουμε αλεύρι σιγά σιγά αν χρειάζεται, μέχρι να δούμε ότι το ζυμάρι δεν κολλάει στα χέρια μας.
Στην συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια των 100 γρ. περίπου και ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το 1,5 λίτρο γάλα και ρίχνουμε και την πυτιά, το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να πήξει για 1 ώρα περίπου. Μόλις πήξει το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Παίρνουμε μετά το χλωρό τυρί το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 500ml. γάλα, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, την φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο στρώνουμε 2 φύλλα και προσθέτουμε μια στρώση γέμιση, βάζουμε άλλο ένα φύλλο και πάλι μια στρώση με γέμιση και σκεπάζουμε και πάλι με 2 φύλλα. Τέλος ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα μας χωρίς να την σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Γεύση που «γράφει».
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε η επιφάνεια της πίτας μας να «γυαλίσει» με ένα πινελάκι περνάμε αυγό ή γάλα και έτσι το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο.