Παραδοσιακή Aυγοτυρόπιτα Βουνίσια – Ρουμελιώτικη πίτα χάρμα…

Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και στα αγέρωχα βουνά της, το σίγουρο είναι ότι τα σκήπτρα κατέχει δικαίως  η αυγοτυρόπιτα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα αυγά είναι φρεσκότατα από τις κοτούλες, το τυρί εκλεκτό και το αλεύρι πετρόμυλου. Οι ρουμελιώτισσες είναι μαστόρισσες στο φύλλο, το ανοίγουν με την ίδια ευκολία που εγώ γράφω στον υπολογιστή μου. Τα δάκτυλά τους βυθίζονται στη ζύμη και ζυμώνουν δυνατά. Η πίτα ψήνεται και στον ξυλόφουρνο οπότε το θαύμα ολοκληρώνεται.

Η Ασημίνα είναι ξακουστή για τις πίτες της και επειδή το χώριό της είναι κουκλίστικο και αυθεντικό, πολλοί ανεβαίνουν στα Βαρδούσια για να απολαύσουν τα καλούδια που ετοιμάζει, στο Καφενείο του χωριού της.

Η συνταγή δική σας…

Αυγοτυρόπιτα Βουνίσια

Από την Ασημίνα Κοντογεώργου, Καφενείο του Χωριού, Διακόπι Δωρίδας

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί

Για τη ζύμη

1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο

2 φλιτζάνια του τσαγιού νισεστέ

1 κ.γ. αλάτι

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Νερό από την πηγή του χωριού μας, «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

1200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

700 ml ελαιόλαδο

12 αυγά φρέσκα χωριάτικα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και δημιουργώντας μια λακουβίτσα στη μέση ρίχνουμε το ελαιόλαδο, λίγο νερό και το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά ανασηκώνοντας τη ζύμη «να πάρει αέρα», γυρίζοντάς την από όλες τις μεριές.

Καθώς ζυμώνουμε, ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται, για να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί που το καλύπτουμε με μεμβράνη. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι που θα μας δώσει ένα φύλλο.  Πασπαλίζουμε με νισεστέ για να ανοίγουν τα φύλλα με ευκολία και να μην κολλάνε. Θα χρειαστούμε 12 φύλλα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μια λεκάνη σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα.

Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τη φέτα και με ένα πιρούνι την λιώνουμε. Για ευκολία ρίχνουμε και ένα ποτηράκι νερό.

Ρίχνουμε τη φέτα στα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 10 μερίδες.

Λαδώνουμε το ταψί.

Στρώνουμε στο ταψί το φύλλο και από πάνω βάζουμε τη γέμιση απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Όταν στρώσουμε το τελευταίο φύλλο το περνάμε με ελαιόλαδο και το ραντίζουμε με λίγο νεράκι.

Ζεσταίνουμε καλά τον ξυλόφουρνο μέχρι να «ασπρίσει» και βάζουμε τη τυρόπιτα να ψηθεί για 25-30 λεπτά.

Τώρα αν θέλουμε να την ψήσουμε σε ηλεκτρική κουζίνα τότε προθερμαίνουμε το φούρνο καλά, στους 250ο C και ψήνουμε την τυρόπιτα για 5 λεπτά.

Αμέσως μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνουν τα φύλλα τραγανά.

Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα χωρίς να την σκεπάσουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.