Οι παπαρδέλες αρέσουν σε όλους άρα είναι μια σίγουρη επιλογή για την οικογένεια. Μπορεί να είναι και χρωματιστές καμωμένες με πολτό λαχανικών. Εμείς διαλέγουμε τις παραδοσιακές γιατί δένει καλύτερα το πέστο, που είναι ξεχωριστό.
Στο κανονικό πέστο χρησιμοποιούμε μόνον βασιλικό, όμως εμείς προσθέτουμε και το πολύ θρεπτικό αβοκάντο και αντί για το κλασσικό κουκουνάρι προτιμάμε τα αμύγδαλα. Για τυρί αντί της παρμεζάνες χρησιμοποιούμε μια ελληνικότατη κεφαλογραβιέρα.
Η αγαπημένη μου φίλη Ερμιόνη Χαχάλου που είναι πρόεδρος στην ΚοινΣεπ Έρκυνα φτιάχνει τα ωραιότερα ζυμαρικά και σάλτσες που δεν παίζονται.
Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο
Από την Ερμιόνη Χαχάλου, ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά
Υλικά
500 γρ. παπαρδέλες χειροποίητες ή ταλιατέλλες
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή μυζήθρα
Για το πέστο βασιλικού
Ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό
Δύο σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
Μισό φλιτζάνι αμύγδαλα ή κουκουνάρι
Μισό αβοκάντο
3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
Αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε αλάτι και προσθέτουμε τις παπαρδέλες, χωρίς να τις κόψουμε.
Τις αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά και μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.
Προσοχή τα ζυμαρικά δεν ξεπλένονται ποτέ απλά τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Φτιάχνουμε το πέστο βασιλικού.
Πλένουμε καλά τα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό και τα σκουπίζουμε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο, αμύγδαλα ή κουκουνάρι, το σκόρδο και λίγο τυρί τριμμένο και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πράσινη σάλτσα ελάχιστα πηκτή.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο που έχουμε στρώσει με τριμμένο τυρί από πάνω βάζουμε τις παπαρδέλες και ρίχνουμε το πέστο βασιλικού.
Πασπαλίζουμε με τυρί και πιπέρια.