Πανεύκολα μελομακάρονα – Νοστιμιά και άρωμα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μία πολύ νόστιμη και αρωματική συνταγή για τα φετινά μελομακάρονα.

Το σιρόπι αγαύης, τα μπαχαρικά και το μπράντι δίνουν μια ξεχωριστή γευστική πινελιά που θα αγαπήσετε.

Γίνονται πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται να είναι γιορτές για να τα απολαύσετε μπορεί να είναι ένα γλυκάκι για εσάς για όλο το χρόνο.

Πανεύκολα μελομακάρονα 1

 Πανεύκολα μελομακάρονα

 Υλικά περίπου για 2 κιλά

5 κούπες αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

2 ½ κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

140 ml  νερό εμφιαλωμένο

240 ml ηλιέλαιο

140 ml χυμό πορτοκαλιού

40 ml μπράντι

50 ml σιρόπι αγαύης

2/3 κούπας  ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Μισό κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Για το σιρόπι

500 ml νερό

380 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 ml σιρόπι αγαύης

1 ξυλάκι κανέλας

Φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για το πασπάλισμα

250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη

Πανεύκολα μελομακάρονα 2

Τρόπος Παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει όταν θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε ελαφρά με το σύρμα.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε  το εμφιαλωμένο νερό, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το μπράντι, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε την κανέλα Κεϋλάνης , το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο,  το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε βροχηδόν το μείγμα αλευριού στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σιγά σιγά με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια περίπου 25-30 γρ. και πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Στρώνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Πιέζουμε την επιφάνεια ή δίνουμε σχήμα χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, πιέζοντας ελαφρά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.

Bγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστά τα βυθίζουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 10-15 δευτερόλεπτα, εξαρτάται πόσο μπισκοτένια τα θέλουμε.

Πανεύκολα μελομακάρονα 3

Μόλις τα βγάζουμε τα βάζουμε σε πιατέλα σε επίπεδα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΤι λεφτά της συναυλίας κι η ΑΑΔΕ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος