Τη Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλιππος» Παλαιοχωρίου και Λιανοβεργίου, διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου της Γουρν΄οχαράς με επιτυχία ξεχωριστή.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα και Στέλιος Νίκας
Όπως μας είπε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Χριστίνα Καραγιάννη, φέτος είναι η 27η χρονιά της αναβίωσης του χριστουγεννιάτικου εθίμου. Έτσι και οι νεότεροι μυούνται στην παράδοση του χθες…
Μια ευκαιρία για γιορτή με πολύ χορό, μουσικές, γεύσεις ανεβαστικές και κόκκινο κρασί σε αφθονία.
Τριακόσια πενήντα κιλά χοιρινό μαρινάρονται σε μείγμα μπαχαρικών, που αποτελεί μυστικό επτασφράγιστο. Τα κομμάτια χοιρινού βράζονται σε μεγάλα καζάνια και τα ξύλα καίνε νωχελικά για 2 ώρες. Το βραστό χοιρινό και οι τσιγαρίδες, είναι πρωτόγνωρης νοστιμιάς και το κόκκινο κρασί δένει αρμονικά.
Ο Μέρκος Πιτσικόπουλος μας διηγήθηκε κάποιες από τις παραδόσεις του χθες, τότε που κάθε σπίτι είχε το δικό του γουρουνάκι που τους τροφοδοτούσε με κρέας όλη τη χρονιά. Από το γουρουνόπουλο χρησιμοποιούσαν κάθε κομμάτι. Από το λίπος και το κρέας του μέχρι το δέρμα που χρησιμοποιούσαν για παπούτσια.