Μάθετε γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρή Δευτέρα. – Η ιστορία του χαρταετού

Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της νηστείας της Σαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας 40 ημερών όπου οι χριστιανοί φροντίζουν για την σωτηρία της ψυχής τους να μένουν καθαροί σωματικά και πνευματικά.

Πέτρος Κεφαλάς οκ
Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

Δηλαδή δεν καταναλώνουν κάποιες τροφές, αλλά παράλληλα οι γνωρίζοντες τα βαθύτερα για την νηστεία φροντίζουν να ελέγχουν τα εξερχόμενα από το στόμα τους και να κάνουν αγαθές πράξεις. Την ημέρα αυτή δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα τρώνε λαγάνα, χαλβά, όσπρια και θαλασσινά.

Και μόλις έρθει το πρωί της Καθαρής Δευτέρας ο ελληνικός ουρανός  από άκρη σε άκρη γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς που πλημμυρίζουν με χαρά μικρούς και μεγάλους.  Ο χαρταετός συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή που ελεύθερη και καθαρή πετάει στους ουρανούς για να συναντήσει Τον Δημιουργό.

χαρταετός 1 1Ιστορικά στοιχεία για τον χαρταετό

Η ιστορία του χαρταετού ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων και μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει στο προσκήνιο εδώ και 3.000 χιλ. χρόνια.

Οι περισσότεροι ερευνητές είναι της άποψης ότι πατρίδα του χαρταετού είναι η Κίνα, ενώ για άλλους είναι η Μαλαισία και η Ινδονησία όπου είχαν κάνει αετούς από φύλλα. Η εξάπλωση του αετού έγινε, σύμφωνα με πολλές πηγές, από ότι βουδιστές ιεραπόστολους της Κίνας στην Κορέα αρχικά και έπειτα στην Ιαπωνία.

χαρταετός 113 1Πιστεύεται ότι μέσω της διαδρομής του μεταξιού ο χαρταετός διαδόθηκε στην Αραβία και στην Βόρειο Αφρική. Πορτογάλοι έμποροι και η Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών εισήγαγαν τους χαρταετούς στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι τον χαρταετό τον έφεραν στην Ευρώπη ο Τζένκινς Χαν με τους πολεμιστές του όταν εισέβαλαν και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας.

Προηγούμενο άρθροΤι είναι η καθαρή Δευτέρα και τι γιορτάζουμε; – Τα κούλουμα
Επόμενο άρθροH ιστορία της λαγάνας και η κυρά Σαρακοστή – Το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας