Αρχική Blog Σελίδα 16931

Ποιές τροφές κάνουν την γυναίκα πιο…γόνιμη

 

avocado-boost-fertility-300x350

Το πόσο γόνιμη είναι μία γυναίκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή της.

Μία γυναίκα λοιπόν που επιθυμεί να γίνει μητέρα καλό είναι να εντάξει στο καθημερινό της διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές που θα την κάνουν πιο γόνιμη.

  • Φρούτα και λαχανικά.
  • Αντικαταστήστε τη μαργαρίνη και τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο.
  • Ελαττώστε το ρύζι, τα μακαρόνια και το λευκό ψωμί.
  • Σταματήστε να πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά.
  • Καθόλου αλκοόλ.
  • Καλό είναι να τρώτε σπιτικό φαγητό και όχι απ’ έξω.
  • Επιλέξτε τουλάχιστον 5 μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης την ημέρα και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.
  • Τα λιπαρά ψάρια ευνοούν τη γονιμότητα και κάνουν καλό και στο σπέρμα.
  • Ναι στα γαλακτοκομικά καθώς περιέχουν ασβέστιο.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε φυσικούς χυμούς από πορτοκάλι.
  • Φάτε άφοβα ξηρούς καρπούς.

Θωρακίστε την άμυνά σας μέσα από τη διατροφή σας πριν σας βρουν οι ιώσεις

κίτρινα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά μπίρας, το συκώτι.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές και παιδιά και μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά, το αυγό.

ΣΕΛΗΝΙΟ

Ένα πολύ σημαντικό αν και όχι τόσο γνωστό συστατικό είναι το σελήνιο. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Η έλλειψη σεληνίου μειώνει σημαντικά τη δραστικότητα του εν λόγω αμυντικού μας συστήματος. Το σελήνιο θα το βρείτε στα θαλασσινά, σε ξηρούς καρπούς όπως τα Brazilian nuts, σε ολικής αλέσεως δημητριακά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

 Σχετίζεται με την κινητοποίηση συγκεκριμένων αμυντικών μηχανισμών στον οργανισμό. Σε άτομα, ιδίως παιδιά όπου παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης Α, παρατηρείται σημαντικά μειωμένη αντοχή σε λοιμώξεις. Πηγές βιταμίνης Α αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο και οι εμπλουτισμένες μαργαρίνες, το αυγό και το συκώτι.

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά τα ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν κατηγορίες που παρά την χρησιμότητά τους ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για το λόγο αυτό λέγονται απαραίτητα λιπαρά και πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε μέσω της τροφής μας. Τα ω3 και ω6 λιπαρά συντελούν σημαντικότατες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχονται σε φυτικές μαργαρίνες, σε φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα και η αδράχλα, σε ψάρια – ιδιαιτέρως λιπαρά – όπως ο σολομός και στα θαλασσινά- , σε εμπλουτισμένα με ω3 – ω6 προϊόντα, όπως ψωμί και γαλακτοκομικά.

ΥΓΡΑ – ΝΕΡΟ

 Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό καθώς είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται όμως ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει την αποβολή των άχρηστων ουσιών που μεταβολίζονται στο σώμα μας.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

 Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό μας ή παράγονται σε μεγάλα ποσά και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας έτσι τα κύτταρά

μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως πολυφαινόλες, προανθοκυανιδίνες κ.α. κρίνονται σήμερα απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία και άμυνα μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

 Ενώ όμως τα συστατικά και ιδιαίτερα οι βιταμίνες που αναφέρθηκαν είναι τόσο σημαντικές και πολύτιμες, ταυτόχρονα είναι και ιδιαιτέρως ευαίσθητες και μπορεί εύκολα να καταστραφούν ή όπως λέμε να οξειδωθούν όταν εκτίθενται σε παράγοντες όπως το φως και ο ατμοσφαιρικός αέρας. Βιταμίνες όπως η C, η Ε, η Α, το β καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, παρουσιάζουν τη λεγόμενη φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύ εύκολα όταν παραμένουν εκτεθειμένες έστω και για ελάχιστα λεπτά στο φως ή τον αέρα. Για παράδειγμα, όταν βάλουμε στο ποτήρι ένα χυμό και τον αφήσουμε να μείνει για λίγα λεπτά μέχρι να καταναλωθεί ή όταν καταναλώνουμε χυμούς που περιέχονται σε συσκευασίες διαφανείς ή όχι καλά κλεισμένες, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με φως ή/και με αέρα, τότε ένα μεγάλο ποσοστό της θρεπτικής αξίας του χυμού έχει καταστραφεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ενίσχυση του οργανισμού μας με συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά κατά τους χειμερινούς μήνες κρίνεται επιτακτική. Προς την κατεύθυνση αυτή, απλές συμβουλές για τη θωράκιση έναντι των ιώσεων και την ευρύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι οι εξής:

  1. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και φρέσκων χυμών. Τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητα.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών (όπως σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος) και θαλασσινών – τουλάχιστο 2 φορές την εβδομάδα –
  3. Από κρέας προτιμάται άπαχο κρέας (κοτόπουλο, πουλερικά) και σε κόκκινο κρέας κυρίως μοσχάρι και συκώτι
  4. Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως
  5. Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα Brazilian nuts
  6. Προτιμάται φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο και αντί για βούτυρο κάποια φυτική μαργαρίνη
  7. Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών

Λάδι αβοκάντο: Το μυστικό για λαμπερό δέρμα

To λάδι που προέρχεται από το γνωστό εξωτικό φρούτο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους make-up artists και hairstylists του Χόλιγουντ. Ανακαλύψτε tips από τους ειδικούς για να το εφαρμόσετε στοχευμένα.

Δέρμα:

Η αισθητικός των celebrities Ρενέ Ρουλό το θεωρεί το λάδι αβοκάντο ισχυρό σύμμαχο της ομορφιάς μας, αφού ανακουφίζει από την αφυδάτωση ακόμα και την πιο ταλαιπωρημένη επιδερμίδα.

«Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, που προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και προστασία, ενώ συγχρόνως εξισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας. Προσωπικά το χρησιμοποιώ κυρίως σαν προϊόν ντεμακιγιάζ.

 Διαφορετικά απλώνω μια μικρή ποσότητα σε βαμβάκι και το εφαρμόζω στο πρόσωπο σαν λοσιόν. Το δέρμα μου γίνεται υπέροχα απαλό. Επίσης είναι ιδανικό για τα σημεία που εμφανίζουν έντονη ξηρότητα, όπως τα άκρα, ιδίως το χειμώνα.

Μαλλιά:

Η γνωστή colorist των σταρ Ρίτα Χαζάν δεν το αποχωρίζεται ποτέ: «Μετά το λούσιμο το απλώνω στις άκρες, σαν θεραπεία. Εναλλακτικά το χρησιμοποιώ αντί για κοντίσιονερ, γιατί περιέχει βιοτίνη που θρέφει την τρίχα. Τα μαλλιά γίνονται απίστευτα ανάλαφρα».

Αυχενικό σύνδρομο: Μια απλή άσκηση που θα σας σώσει! (Βίντεο)

Το λεγόμενο «σύνδρομο του υπαλλήλου γραφείου» εκδηλώνεται με βασικό σύμπτωμα τον πόνο στον αυχένα.

Όσο κι αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε σωστή στάση σώματος την ώρα που εργαζόμαστε, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα να καμπουριάσουμε και να καταπονήσουμε τον αυχένα και τη μέση μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε μια απλή άσκηση που θα σας βοηθήσει να τονώσετε τους μύες του αυχένα, ώστε να απαλλαγείτε από τη συσσωρευμένη ένταση στην πάσχουσα περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

Ποια τροφή απαγορεύεται πριν τον ύπνο

Δεν μπορείτε εύκολα να κοιμηθείτε τις νύχτες; Ίσως η λύση του προβλήματος είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο φανταζόσασταν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα επιστημονικά κέντρα της Ιαπωνίας ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου 1.848 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20 έως 60 ετών.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή καθώς και την ποιότητα του ύπνου, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, τη διάρκεια του ύπνου, το πόσο ήσυχα κοιμάται, την συχνότητα έγερσης στη διάρκεια της νύχτας, την λήψη υπνωτικών και το πόσο ξεκούραστος νιώθει όταν ξυπνάει.

Όπως διαπιστώθηκε τα ζυμαρικά είναι η κατεξοχήν ακατάλληλη επιλογή πριν τον ύπνο, καθώς σχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα πρωινής δυσλειτουργίας, αυξημένη χρήση υπνωτικών φαρμάκων, φτωχότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερη ώρα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι.

Στον αντίποδα, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως το ρύζι, σχετίζεται με καλή ποιότητα ύπνου, επιβεβαιώνοντας προγενέστερα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία επηρεάζει την παραγωγή της τρυπτοφάνης – ενός αμινοξέος που προκαλεί υπνηλία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αντίθετα με το αναμενόμενο, ψωμί, πίτσες, φρυγανιές και γενικότερα τα προϊόντα άρτου δεν ασκούν κάποια επίδραση στον ύπνο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

Δώστε υγεία και καλή λειτουργία στο συκώτι σας με αυτές τις τροφές!

Και όμως υπάρχουν τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό του συκωτιού σας, το οποίο κακοποιούμε με όλα αυτά τα ανθυγιεινά, αλλά νόστιμα, που καταναλώνουμε καθημερινά; Επίσης και τα φάρμακα επιβαρύνουν το συκώτι σας.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι εκτός από την κάθαρση, οι τροφές αυτές τονώνουν και τη φυσική ικανότητά του να απαλλάσσει το σώμα από τις τοξικές ουσίες. Σας…

Σκόρδο

Ενεργοποιεί τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ

Καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, επιταχύνει τις διεργασίες καθαρισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης.

Καρότα και παντζάρια

Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη που βοηθά στην βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος.

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, που έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος.

Πράσινα λαχανικά

Η εξαιρετικά υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα κάνει να απορροφούν τις τοξίνες από το αίμα. Με τη διακριτή ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν έναν ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.

Αβοκάντο

Συμβάλλει στην παραγωγή γλουταθειόνης από τον οργανισμό, κύρια αποστολή της οποίας είναι να διασπά και να απομακρύνει από το σώμα όλες τις δυνάμει επικίνδυνες τοξίνες.

Μήλα

Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο.

Ελαιόλαδο

Τα οργανικά έλαια βοηθούν το σώμα, παρέχοντας μία βάση λιπιδίων, που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνουν ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρησή του.

Σταυρανθή λαχανικά

Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι, θα ενισχύσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή ενζύμων στο ήπαρ, που βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών από το σώμα.

Λεμόνι

Περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό στη σύνθεση των τοξικών υλικών σε ουσίες, που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό.

Καρύδια

Πλούσια σε αργινίνη, βοηθούν το ήπαρ στην απομάκρυνση της αμμωνίας.

Λάχανο

Όπως και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο βοηθά στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των τοξινών.

Η σταδιακή διατροφική έλλειψη που απειλεί την υγεία μας

Η συμβολή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και ο σίδηρος, στην υγεία μας είναι σε όλους γνωστή.

Μάλιστα, μια πιθανή έλλειψή τους εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα –για παράδειγμα συχνά κρυολογήματα στην πρώτη περίπτωση και η τριχόπτωση στη δεύτερη– ώστε ο οργανισμός μας να μας προειδοποιήσει να ενισχύσουμε τα επίπεδά τους.

Άλλοτε πάλι, η έλλειψη βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων είναι “αθόρυβη”, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιο θρεπτικό συστατικό χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advances in Nutrition καταδεικνύει ότι μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη σε βιταμίνη Ε. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα της βιταμίνης που πρέπει να λαμβάνουμε είναι τα 15 mg.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούν στον αντίκτυπο της έλλειψης βιταμίνη Ε και διαπίστωσαν ότι ευθύνεται για δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, για την ελλιπή εγκεφαλική ανάπτυξη αλλά και για την γενικευμένη αδυναμία του οργανισμού να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της βιταμίνης ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν παιδί, καθώς είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη βιταμίνης Ε συνδέεται με την ευαισθησία απέναντι σε λοιμώξεις, τον κίνδυνο αναιμίας, την ελλιπή ανάπτυξη και τις επιπλοκές κατά τον τοκετό, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το μπρόκολο.