Η σταδιακή διατροφική έλλειψη που απειλεί την υγεία μας

Η συμβολή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και ο σίδηρος, στην υγεία μας είναι σε όλους γνωστή.

Μάλιστα, μια πιθανή έλλειψή τους εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα –για παράδειγμα συχνά κρυολογήματα στην πρώτη περίπτωση και η τριχόπτωση στη δεύτερη– ώστε ο οργανισμός μας να μας προειδοποιήσει να ενισχύσουμε τα επίπεδά τους.

Άλλοτε πάλι, η έλλειψη βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων είναι “αθόρυβη”, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιο θρεπτικό συστατικό χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advances in Nutrition καταδεικνύει ότι μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη σε βιταμίνη Ε. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα της βιταμίνης που πρέπει να λαμβάνουμε είναι τα 15 mg.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούν στον αντίκτυπο της έλλειψης βιταμίνη Ε και διαπίστωσαν ότι ευθύνεται για δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, για την ελλιπή εγκεφαλική ανάπτυξη αλλά και για την γενικευμένη αδυναμία του οργανισμού να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της βιταμίνης ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν παιδί, καθώς είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη βιταμίνης Ε συνδέεται με την ευαισθησία απέναντι σε λοιμώξεις, τον κίνδυνο αναιμίας, την ελλιπή ανάπτυξη και τις επιπλοκές κατά τον τοκετό, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το μπρόκολο.

Προηγούμενο άρθροΣε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. Δείτε πως θα είναι:
Επόμενο άρθροΔείτε το Πλατύ από ψηλά – Βίντεο – κ Νυκτερινό Πλατύ -Μέρος 6ο