Το καρναβάλι της Μελίκης είναι ένας θεσμός που τιμάει όλο τον Νομό Ημαθίας!
Με μεγάλη επιτυχία έγινε το καρναβάλι της Μελίκης και φέτος. Πολύς κόσμος πήγε στην όμορφη Μελίκη για να θαυμάσει από κοντά την εκπληκτική δουλειά και παρουσίαση μιας από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του Νομού Ημαθίας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αλλά και σε όλους τους κάτοικους της Μελίκης για την ιδανική και φανταχτερή εκδήλωσή τους που τιμάει όλο τον Νομό μας!
Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και τραγανή κόρα. Είναι πασπαλισμένη με σουσάμι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Με τη ξεχωριστή γεύση της χαρακτηρίζει τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος ,δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος τον επέβαλε στους Ισραηλίτες για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός κατά την διάρκεια του τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Λίγη ιστορία
Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”. Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο διάβα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι έχοντας μια ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται κατά το έθιμο πάντα την Καθαρή Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Το όνομα “Καθαρά” (Καθαρή Δευτέρα) προήλθε από μια συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να καθαρίζουν σχολαστικά με αλισίβα δηλαδή ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν αχρησιμοποίητα μέχρι να λήξει η νηστεία της Σαρακοστής. Για τις νοικοκυρές ήταν η μέρα της κάθαρσης. Επίσης κατά την ημέρα αυτή ξεχύνονταν όλοι οικογενειακώς έξω στην ύπαιθρο και έστρωναν πετσέτες κάτω στη γη τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά όπως λαγάνες, λαχανικά, χαλβά, ελιές και ταραμά.
Η κυρά Σαρακοστή
Ένα έθιμο που τείνει να χαθεί είναι η λαγάνα που έχει το σχήμα μιας γυναίκας «κυρά Σαρακοστή». Η κυρά Σαρακοστή έχει ένα σταυρό στο κεφάλι ή στο στήθος, αλλά δεν έχει στόμα θέλοντας να δείξει ότι νηστεύει. Έχει χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής και επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.
Η κυρά Σαρακοστή
Σήμερα οι αρτοποιοί πιστοί στις παραδόσεις του λαού μας παρασκευάζουν την Καθαρή Δευτέρα τις λαγάνες συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση αυτού του σπουδαίου εθίμου, ώστε να μην περάσει στη λήθη από τις νέες γενεές.
Χόρευαν στη βροχή και στη λάσπη οι επιθετικοί των δύο ομάδων στο ματς Πλάτανος – Παλατίτσια, ενώ οι άμυνες μάλλον πήγαν …περίπατο. Οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ ευστοχίας στο α΄ ημίχρονο, με το σκορ στην ανάπαυλα να είναι 4 – 4! Στο β΄ ημίχρονο κρίθηκε και ο νικητής της αναμέτρησης, ο οποίος ήταν οι φιλοξενούμενοι, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την επιθετική τους δεινότητα, σε συνδυασμό με την αποβολή που άφησε στην επανάληψη τον Πλάτανο με 10 ποδοσφαιριστές.
Σε ένα ματς με έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον για την ΠΟΝ Άραχου και σε ένα ιδιαίτερα βαρύ τερέν, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση της αξιόμαχης Θύελλας Σταυρού και να φύγουν νικητές, με ένα πέναλτι του Μερόκη στις καθυστερήσεις του αγώνα.
Το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος των γηπεδούχων που στο α΄ ημίχρονο είχαν πολλές χαμένες ευκαιρίες και 2 δοκάρια, αλλά η καλή αμυντική διάταξη των φιλοξενούμενων σε συνδυασμό με το άγχος για τη νίκη του Άραχου, διατηρούσε το 0 – 0 και στην επανάληψη.
Το «ηλεκτροσόκ» που χρειαζόταν οι γηπεδούχοι για να αφυπνιστούν ήρθε από τον Σαρηγιαννίδη της Θύελλας, που έγραψε το 0 -1 κόντρα στη ροή του αγώνα. Από εκεί και μετά, η ομάδα του Άραχου έδειξε μεγάλη πίστη και αγωνιστικότητα και κατάφερε να γυρίσει το ματς, ισοφαρίζοντας αρχικά με τον Δερμιτζόγλου και κατακτώντας τελικά τη σημαντική νίκη στα ..χασομέρια!!
Στο γήπεδο της Κορυφής και υπό συνεχή βροχή, έγινε ακόμη ένα θεαματικό παιχνίδι του 1ου ομίλου της Α2 ΕΠΣ Ημαθίας, όπου Νησέλι και Νηρέας μοιράστηκαν γκολ και βαθμούς στο τελικό 2-2.
ΑΛΙΑΚΜΩΝ Νησελίου
Δύο φορές κατάφεραν να προηγηθούν οι φιλοξενούμενοι με τους Παυλίδη και Θωμαϊδη και ισάριθμες οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Κοτταρίδη. Παρά τον δύσκολο αγωνιστικό χώρο, οι δύο ομάδες έπαιξαν ελεύθερο ποδόσφαιρο δίχως σκοπιμότητες και πολύ καλό θέαμα.
ΝΗΡΕΑΣ Βέροιας
Παράπονα από τους φιλοξενούμενους για το πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε σε 2-2 το Νησέλι.
Σε ένα «χορταστικό» ποδοσφαιρικό παιχνίδι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών παρά τη συνεχή βροχόπτωση μέχρι το τέλος, ο Άρης Παλαιοχωρίου νίκησε τον Εθνικό Ράχης 4 – 2, στο γήπεδο του πρώτου. Το ματς ξεκίνησε υποδειγματικά για τους φιλοξενούμενους που άνοιξαν νωρίς το σκορ, όμως η έμπειρη ομάδα του Παλαιοχωρίου κατάφερε άμεσα όχι απλώς να απαντήσει, αλλά να κλείσει το ημίχρονο με 2 γκολ μπροστά (3 – 1).
ΑΡΗΣ Παλαιοχωρίου
Στην επανάληψη το παιχνίδι παρέμεινε ενδιαφέρον μιας και οι φιλοξενούμενοι «ξαναμπήκαν» στο παιχνίδι μειώνοντας προσωρινά σε 3 – 2, με τον γηπεδούχο Άρη όμως να έχει τον τελευταίο λόγο σημειώνοντας και τέταρτο γκολ, διαμορφώνοντας το τελικό 4 – 2. Σκόρερς: (Κίτσας Λ., Κίτσας Δ., Πέτρου, Βλάχος / Γκίτσιος, Γιουβαντσικλάρ)
ΕΘΝΙΚΟΣ Ράχης
Χωρίς παράπονα η διαιτησία του κ. Γαβρά και των βοηθών Παζαρτζικλή και Παυλίδη.
Αν και ουσιαστικά αδιάφορη, η Δόξα Λιανοβεργίου τίμησε το όνομά της και νίκησε την άμεσα ενδιαφερόμενη Ακαδημία Βέροιας με 2 – 1, σε ένα συναρπαστικό ματς, με γκολ εκατέρωθεν, σασπένς και πολλά παράπονα των φιλοξενουμένων από τον διαιτητή κ. Μπουκουβάλα που ακύρωσε γκολ της Ακαδημίας στις καθυστερήσεις του αγώνα. Τελικό σκορ λοιπόν το 2 – 1 (σκόρερς: Ιωάννου, Καραντουλαμάς / Μιχαηλίδης). Έτσι, η ΑΕ Αλεξάνδρειας επωφελούμενη από το σημερινό στραβοπάτημα της Ακαδημίας, παραμένει μόνη πρώτη στην κορυφή, παρά το σημερινό της ρεπό.
Ένα τοπικό ντέρμπι που τα είχε όλα απόλαυσαν οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν σήμερα το απόγευμα το παιχνίδι Μ. Αλεξάνδρου Τρικάλων – ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας. Ένταση, πάθος, νεύρα, ένα γκολ, μια αποβολή, αλλά το κυριότερο ποδοσφαιρική ποιότητα, από δύο πολύ χαρισματικές ομάδες, επαγγελματικού επιπέδου!
Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων
Στο παιχνίδι πιο δυνατά φάνηκε να μπαίνει από την αρχή ο ΠΑΟΚ, εκμεταλλευόμενος ίσως και τις πολλές απουσίες βασικών παικτών των γηπεδούχων. Γενικά στο α΄ ημίχρονο παίχτηκε ένα ανοιχτό ματς με τη μπάλα πάνω-κάτω και τις δύο ομάδες να έχουν τουλάχιστον από δύο σπουδαίες ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ. Πράγμα το οποίο πέτυχε ο πιο έμπειρος ΠΑΟΚ, με σκόρερ τον Κίτσα Σ. στο 32΄. Αξίζει να σημειωθεί και το δοκάρι που είχε προηγηθεί για τον ΠΑΟΚ στο 27΄.
ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας
Στην επανάληψη ο Μέγας προσπάθησε να αντιδράσει και μπήκε πιο ορεξάτα, κλείνοντας τους φιλοξενούμενους στα καρέ τους, δίχως όμως είναι η αλήθεια να δημιουργεί μεγάλες φάσεις. Πιο πολύ οι γηπεδούχοι αναλώθηκαν σε διαμαρτυρίες απέναντι στον ιδιαίτερα σχολαστικό είναι αλήθεια διαιτητή του αγώνα. Η καθοριστική φάση έγινε στο 72΄ καθώς αποβλήθηκε ο Τζέπης του ΠΑΟΚ, αφήνοντας την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα στο πιο κρίσιμο σημείο. Από εκεί και μετά και ενώ όλοι περίμεναν τα Τρίκαλα να πιέσουν περισσότερο και να βγάλουν φάσεις, έγινε μάλλον το αντίθετο, με τον ΠΑΟΚ σε γενικές γραμμές να είναι πιο απειλητικός στις αντεπιθέσεις. Σε μια απ’ αυτές, στο 85΄ του δόθηκε η ευκαιρία να καθαρίσει το ματς, αφού κέρδισε πέναλτι. Διαφορετική γνώμη είχε ο γκολκήπερ των Τρικάλων Μουσκεφτάρας, αποκρούοντας και δίνοντας στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι τον χαρακτήρα θρίλερ. Τελικά, το σκορ παρέμεινε στα επίπεδα του 0 – 1, σημαίνοντας μια πολύ σημαντική νίκη για τον ΠΑΟΚ, ενώ ταυτόχρονα παρά τις πολλές απουσίες των γηπεδούχων, οι νεαροί παίχτες που τους αντικατέστησαν έδειξαν πολύ καλά δείγματα γραφής.
Βίντεο με δηλώσεις προπονητών:
–Γιώργος Ντάμτσιος: «Κόστισαν οι απουσίες μας..»
–Μπάμπης Πετρίδης: «Έχω παίχτες μαχητές!»
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλες τις επίμαχες φάσεις του αγώνα, καθώς και αποκλειστικές δηλώσεις των δύο προπονητών:
Η λαγάνα σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής. Η παράδοση θέλει να είναι η εξέλιξη του γνωστού αρτολάγανου, της αρχαιότητας.
Η λαγάνα σε άλλους τόπους είναι ψωμί ανεβατό και αλλού άζυμο.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Το ανεβατό ζυμάρι πιέζεται από τον πλάστη για να γίνει «πλακερό» και στην συνέχεια τα δάκτυλα βυθίζονται στην ζύμη για να «πάρει» αέρα και γεύση αφού τα δάκτυλα ανάλογα με τα έθιμα και τον τόπο βυθίζονται σε χυμό πορτοκαλιού, μαστίχας ή πετιμεζιού ή ακόμα πασπαλίζονται με ζάχαρη.
Οι Σαρακατσάνοι εθιμικά φτιάχνουν τις λαγάνες τους λεπτές, χωρίς σουσάμι και τις λένε «πεταχτές».
Η λαγάνα δένει αρμονικά με ότι βάλει ο νους σας νηστίσιμο ή μη…
ΛΑΓΑΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗ ΤΗΣ CRETAN BAKERY ΦΟΥΡΝΕ ΧΑΝΙΩΝ
ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1 ποτήρι νερό μεταλλικό
5 κ.σ. αγουρέλαιο
15 γρ. μαγιά
Χυμό από ένα πορτοκάλι για να ξεπλένουμε τα δάκτυλά μας
Σουσάμι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Διαλύουμε την μαγιά μέσα στο νερό.
Κάνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και στο κέντρο δημιουργούμε μια «λιμνούλα», όπου ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά, μέχρι η ζύμη μας, να γίνει λεία και εύπλαστη και να ξεκολλά από το χέρι μας.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη πιέζοντας την με τα δάκτυλά μας, που βουτάμε στο χυμό πορτοκαλιού.
Σκεπάζουμε την ζύμη με πετσέτα λινή ή διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος του δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, «να ανέβει», όπως λένε οι Κρητικοί.
Μόλις η ζύμη μας «ανέβει», με τον πλάστη δίνουμε το σχήμα της λαγάνας. Την βάζουμε σε ταψί που έχουμε «περάσει» με ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε και πάλι αφήνοντας να φουσκώσει για μισή ώρα ακόμα.
Βουτάμε τα δάκτυλά μας στο χυμό πορτοκαλιού και μετά πιέζουμε την άκρη των δακτύλων μας μέσα στην λαγάνα για να φθάσουν μέχρι τον πάτο.
΄Ετσι ο αέρας και ο χυμός πορτοκαλιού βελτιώνουν την τελική γεύση της λαγάνας.
Με ένα πινέλο «περνάμε» την λαγάνα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι μπόλικο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο μέχρι να ροδίσει η λαγάνα.
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την απολαμβάνουμε με ταραμοσαλάτα, ελιές, φάβα ή καπαροσαλάτα.
Mυστικό
Στα ορεινά της Κρήτης συνηθίζουν να βουτάνε τα δάκτυλά τους στο πετιμέζι αντί για τον χυμό πορτοκαλιού και έτσι η λαγάνα έχει γλυκιά γεύση και την λένε λαγάνα πετιμεζάτη.
Όλοι θέλουμε να μάθουμ για το πότε θεμελιώνουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Τώρα έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την online εφαρμογή του ΙΚΑ «Οδηγός αναζήτησης προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος».
Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Για τον υπολογισμό του βασικού ποσού σύνταξης ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.