Η παράδοση λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή και η Παρθένος Μαρία, ακούμπησαν ένα καλάθι με αυγά στη βάση του Σταυρού που ήταν σταυρωμένος ο Χριστός, τα οποία βάφτηκαν κόκκινα με το αίμα Του.
Τα κόκκινα αυγά με το αίμα Του Χριστού τα πήρε η Μαρία Μαγδαληνή και τα μοίρασε στους πιστούς , όπου αυτός που το έδινε έλεγε “Χριστός Ανέστη” και αυτός που το έπαιρνε έλεγε “Αληθώς Ανέστη”.
Μια άλλη ερμηνεία που δίνεται συχνά, υποστηρίζει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Υπάρχουν βέβαια πολλές εξηγήσεις για το βάψιμο των κόκκινων αυγών, αλλά η πιο αποδεκτή από όλες είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού.
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών
Αυτό το έθιμο μας ήρθε από την Βόρειο Αγγλία όπου εκεί παιζόταν σαν παιχνίδι. Αυτός που το αυγό του μετά τα τσουγκρίσματα δεν θα έσπαζε ήταν και ο νικητής. Στην πατρίδα μας το πρώτο αυγό που βάφεται αφιερώνεται στην Παναγία και δεν το τσουγκρίζουμε.
Το αυγό της Παναγίας πολλές νοικοκυρές το βάζουν στο εικονοστάσι για όλο τον χρόνο και ισχυρίζονται πως δεν καταστρέφεται. Είδα νοικοκυρές σε χαλαζόπτωση να σπάνε αυτό το αυγό για να σταματήσει το χαλάζι. Αν όμως δεν το χρησιμοποιήσουν Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το βάζουν στα χωράφια τους για να έχουν καλές σοδειές.
Σχετικά με το θέμα της προχθεσινής έκρηξης φιάλης υγραερίου σε μαγαζί της Αλεξάνδρειας, ο αντιπρόσωπος της «CORALGAS» στην πόλη μας Σωτήριος Παπαδόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας μάς διευκρίνισε ότι το παραπάνω περιστατικό ουδεμία σχέση έχει με υλικό χορηγούμενο από την συγκεκριμένη εταιρία.
Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα, ας γεμίσουν τις καρδιές όλων μας, με αγάπη, ελπίδα και αισιοδοξία, εφόδια απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε με δύναμη τις σκληρές προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας.
Το μήνυμα της Ανάστασης είναι σήμερα πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ. Σηματοδοτεί μια ζωή γεμάτη αγάπη και σεβασμό για τον άνθρωπο, ειρηνική κι ελπιδοφόρα για το μέλλον όλων μας.
Εμείς, Δημότες και Δημοτική αρχή, μπορούμε MAZI να γίνουμε δημιουργικοί και αλληλέγγυοι.
Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε, στρέφουμε πρωτίστως το βλέμμα μας προς εκείνους που μας χρειάζονται, δείχνοντας αλληλεγγύη, συνοχή και ανθρωπιά.
Εύχομαι σε όλους σας, Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση, με υγεία, αγάπη, ελπίδα και οικογενειακή ευτυχία.
Δυνατό φιλικό παιχνίδι έδωσε ο ΓΑΣ Μελίκης με τον Φίλιππο Βέροιας στο ΔΑΚ Μελίκης.
Οι δύο ομάδες στα πλαίσια των καλών σχέσεων που διατηρούν εδώ και αρκετά χρόνια, θέλησαν να εκμεταλλευτούν το μεγάλο αγωνιστικό κενό λόγω των διακοπών του Πάσχα και να προετοιμάσουν όσο γίνεται καλύτερα τους παίχτες τους για τα επόμενα παιχνίδια.
Οι δυο προπονητές Ιορδάνης Ασλανίδης και Δημήτρης Γκίμας δοκίμασαν πολλά συστήματα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση των ομάδων τους, κάνοντας πολλές αλλαγές και χρησιμοποιώντας όλους τους παίχτες τους. Στο τέλος του παιχνιδιού οι παίχτες και προπονητές ευχήθηκαν μεταξύ τους καλές γιορτές για τις μέρες του Πάσχα και καλά αγωνιστικά αποτελέσματα για τα επόμενα παιχνίδια που έμειναν μέχρι το τέλος της σεζόν.
Επιβάλλεται όλοι οι έμποροι-καταστηματάρχες της αγοράς, αυτές τις μέρες των εορτών που ο όγκος των χαρτοκιβωτίων από τα εμπορεύματά τους είναι τεράστιος, να τα διπλώνουν πριν τα ρίξουν στους κάδους, και αν μπορούν στο τέλος της ημέρας, διότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τα υπόλοιπα σκουπίδια και έχει ως αποτέλεσμα την κακή όψη και δυσοσμία .
Εύκολα κέρδισε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μελίκης στο εξ αναβολής παιχνίδι της 27 αγωνιστικής για την Α1 ΕΠΣΗ κατηγορία.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια. Αρκετές οι φάσεις στο πρώτο ημίχρονο και για τις δύο ομάδες με τους παίχτες όμως του Γιάννη Κερλίδη να είναι αυτοί που άνοιξαν το σκορ στο 45ο λεπτό με εκτέλεση φάουλ λίγο έξω από την περιοχή του Bregu.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μελίκης
Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πιέσουν για να μπορέσουν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα, όμως σε μια κόντρα επίθεση των παιχτών του Φίλιππου, ο Πιτσάβας βρέθηκε ελεύθερος στην περιοχή και στο 57ο λεπτό έκανε το 2-0 για την ομάδα της Μελίκης.
Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του κ. Κωστούλη και των βοηθών Διαμαντόπουλου, Μπακάλη.
Το πρωί της Μ. Πέμπτης 9/4, στις εκπομπές «Κοινωνία Ώρα MEGA» μεταξύ 8:50-9:15 και «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, θα προβληθεί το τηλεοπτικό αφιέρωμα στην Ακαδημία μπάσκετ «ΑΘΛΟΣ», σχετικά με το τουρνουά του στην Αθήνα απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό . Όλα τα παραπάνω υπό την αιγίδα του embolos.gr.
Δεν αφήνει βαθμούς πουθενά η ΑΕ Αλεξάνδρειας! Στο εξ αναβολής παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής απέναντι στο Νηρέα Βέροιας στο γήπεδο της Μέσης.
Ρεπορτάζ: Βασίλειος Σιμόπουλος
Αν και σχετικά δύσκολα, πέρασε με το «επαγγελματικό» 0-1, βάζοντας πλώρη όχι απλά για την άνοδο, αλλά και για τον τίτλο του πρωταθλητή. Αξιοσημείωτο ότι χάθηκαν και τα 3 πέναλτι του αγώνα που σημειώθηκαν. Το παιχνίδι ξεκίνησε στραβά για τους πρωτοπόρους, αφού μόλις στο 3΄ ο Νηρέας κέρδισε πέναλτι. Στην εκτέλεση από τον Στυλίδη, η μπάλα δεν έκανε το χατίρι των γηπεδούχων, καθώς σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Γκατζούφα.
ΑΣ ΝΗΡΕΑΣ Βέροιας
Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ η Αλεξάνδρεια πήρε τα ηνία του αγώνα, κυριάρχησε στο ματς, επιβλήθηκε σε δύναμη στο βαρύ τερέν του γηπέδου δημιουργώντας ευκαιρίες και στο 30΄ ήρθε η σειρά της να κερδίσει πέναλτι. Και αυτό όμως χαμένο, αφού το σουτ του Απ. Λίτσι απόκρουσε ο Σαφαρίκας.
ΑΕ Αλεξάνδρειας
Παρ’όλα αυτά η υπεροχή των φιλοξενούμενων ευοδώθηκε στο 43΄ με τον Ιορδανόπουλο να ανοίγει το σκορ (0-1).
Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε πιο πολλές μονομαχίες στον αγωνιστικό χώρο που όσο πατιόταν, θύμιζε περισσότερο χωράφι.
Λιγότερες οι φάσεις, ενώ η Αλεξάνδρεια κέρδισε ένα ακόμη πέναλτι στο 89’. Ως συνήθως για σήμερα και αυτό χαμένο, με το εκπληκτικό Σαφαρίκα να αποκρούει την εκτέλεση του Μόσχου. Η ύστατη προσπάθεια για ισοφάριση στις καθυστερήσεις για τον Νηρέα δεν απέδωσε παραμένοντας ως τελικό το 0-1.
Άριστη η διαιτησία του κ. Μαλούτα και των βοηθών του Παζαρτζικλή και Ιασωνίδη.
Η 7η Απριλίου, επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), έρχεται να υπενθυμίσει ότι η κατανάλωση τροφής δεν παίζει ρόλο μόνο στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας αλλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας και στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Φέτος, ο Π.Ο.Υ. επιλέγει ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία – τα ασφαλή τρόφιμα.
Με την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση που η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα, η ανάγκη διάθεσης επαρκών και ασφαλών τροφίμων προβάλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική. Ο τομέας της Ασφάλειας των Τροφίμων αντιμετωπίζει νέες και δυναμικά εξελισσόμενες προκλήσεις ως αποτέλεσμα κυρίως, της παγκοσμιοποίησης και απελευθέρωσης του εμπορίου, των νέων τεχνολογιών και των κλιματικών αλλαγών. Η αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τόσο την εμφάνιση νέων αναδυόμενων κινδύνων άγνωστων μέχρι σήμερα όσο και την επανεμφάνιση άλλων από τους οποίους πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί.
Ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τους ομόλογους Ευρωπαϊκούς φορείς, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τις εθνικές αρχές και τους Διεθνείς Οργανισμούς, αποδεικνύοντας πως είναι ενεργός εταίρος ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί τρόφιμα ασφαλή, υγιεινά και ποιοτικά. Επίσης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και έχοντας ευθύνη για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την εποπτεία των επίσημων ελέγχων της χώρας στον τομέα των τροφίμων έχει συμβάλει διαχρονικά στη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και ως εκ τούτου του επιπέδου της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στην χώρα μας.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την θεσμοθετημένη ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων για παραγωγή και διάθεση ασφαλών τροφίμων, ο καταναλωτής έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση διατροφικών επιλογών βασισμένων στην ορθή ενημέρωση για την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των τροφίμων.
Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές να ενημερώνονται για ασφαλείς & υγιεινές επιλογές.
Μερικά χρήσιμα κολπάκια για τους φίλους μας που θα ψήσουν αρνί στη σούβλα.
1 Τοποθετείτε το αρνί σε πάγκο, περνάτε τη σούβλα από την ουρά και τη βγάζετε από το κεφάλι. Δένετε πρώτα τα χεράκια μεταξύ τους και ύστερα τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα και γύρω από το σβέρκο του αρνιού. Ύστερα δένετε τα ποδαράκια μεταξύ τους και τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα.
Επιμέλεια: Δημήτρης Καρούσης
2 Έπειτα παίρνετε μια χοντρή σακοράφα και χοντρό (κερωμένο) σπάγκο. Κάνετε έναν κόμπο στην άκρη της κλωστής και την περνάτε με τη σακοράφα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που τελειώνει ο ώμος του αρνιού και προς τα μέσα.
3 Πιάνετε με τον σπάγκο τη σούβλα και τη σπονδυλική στήλη και τρυπώντας ξανά το αρνί με τη σακοράφα βγάζετε την κλωστή πάλι έξω. Αφήνετε τον κόμπο χαλαρό και κάνετε μια χιαστί βελονιά περνώντας πάλι την κλωστή μέσα και ξαναβγάζοντάς την έξω.
4 Δένετε την κλωστή, κάνετε κόμπο και κόβετε την κλωστή στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια βελονιά στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που αρχίζει το μπούτι του αρνιού. Αν είναι μεγάλο το αρνί κάνετε μια χιαστί βελονιά και στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης.
5 Ανακατεύετε σε ένα μπολ βιτάμ, 3 με 4 λεμόνια, μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα το εσωτερικό του αρνιού, μην το λυπηθείτε, με τις χούφτες θα το ρίξετε. Δεν το αλατίζετε εξωτερικά.Ράβετε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού. Στη μέση όμως του ψησίματος αλατοβουτυρώστε και εξωτερικά.
6 Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
7 Το αρνάκι σας είναι έτοιμο πλέον για ψήσιμο. Το γυρίζετε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί και αφήνετε να στραγγίσει.
8 Το ψήσιμο είναι θέμα εμπειρίας. Τα κάρβουνα και η φωτιά που θα ανάψετε πρέπει να είναι αρκετά για να μη σβήσει η φωτιά και, φυσικά, να φτάσει να ψηθεί σωστά το αρνί σας. Στο κέντρο να είναι λιγότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι άδειο, μόνο παϊδάκια και κοιλιά. Πάνω και κάτω πρέπει να είναι περισσότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι τα μπούτια και τα χεράκια κι υπάρχει το περισσότερο κρέας.
9 Στερεώνετε λοιπόν τη σούβλα πάνω απ’ τη φωτιά, αρχικά πιο ψηλά και στην αρχή τη γυρίζετε γρήγορα, για να μην αρπάξει το αρνί. Σταδιακά μειώνετε την ταχύτητα περιστροφής και κατεβάζετε το αρνί πιο χαμηλά. Για το γύρισμα καλό είναι να πάρετε το ειδικό μοτεράκι που θα κάνει τη δουλειά μόνο του στην ταχύτητα που θα το ρυθμίσετε.
10 Το ψήσιμο για ένα μέτριο αρνί διαρκεί περίπου 3-4 ώρες σε εξωτερικό χώρο και 2 – 2,5 ώρες σε εσωτερικό. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.
11 Αν την ώρα που σουβλίζετε, πέσει κάποιο κομμάτι λίπους πάνω στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
12 Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπήστε στα σημεία εκείνα λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και «λαδώνει» τη σούβλα.
13 Αν θέλετε ο οβελίας σας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπήστε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικά σημεία, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα της. Αυτό βέβαια θα έχει επίπτωση στη γεύση του ψητού.
14 Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κρατήστε οπωσδήποτε σε ένα άλλο μέρος κάρβουνο αναμμένο για να συμπληρώνετε όποτε χρειαστεί. Σε περίπτωση που η φωτιά σβήσει ή αδυνατίσει επικίνδυνα, βγάλτε τα ψητά από πάνω της και φυσήξτε τα κάρβουνα με ένα φυσερό ή ένα σεσουάρ.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Όταν ξεκινήσετε το ψήσιμο και για μια ώρα περίπου να έχετε σκεπασμένη τη φωτιά με μια λαμαρίνα, έτσι το αρνί σας δεν θα αρπάξει και δε θα μαυρίσει.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.