Αρχική Blog Σελίδα 15046

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2018 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, καθορίστηκαν ως ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2018 του ΕΦΚΑ η 19η Δεκεμβρίου 2017 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και η 21η Δεκεμβρίου 2017 για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο.

 

 

Οι διαιτητές για τους επαναληπτικούς αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κύπελλου Ημαθίας.

Ορίστηκαν από την Επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΣ Ημαθίας οι διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ημαθίας.

Γράφει ο Στέλιος Νίκας

Στο ΔΑΚ Νάουσας την αναμέτρηση μεταξύ του ΦΑΣ Νάουσα και του Φίλιππου Αλεξάνδρειας θα διευθύνει ο Χρήστος Παυλίδης με βοηθούς τους Γρηγόρη Γαβρά και Γρηγόρη Παζαρτζικλή.

Το παιχνίδι μεταξύ του Μέγα Αλέξανδρου Τρικάλων και του Εθνικού Κλειδίου θα διευθύνει ο Γιάννης Καραγκιζόπουλος με βοηθούς τους Θανάση Νησελίτη και Αλέξανδρο Γκόγκα.

Το παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Παλαιοχωρίου μεταξύ του Άρη Παλαιοχωρίου και του Μέγα Αλέξανδρου Αγίας Μαρίνας θα διευθύνει ο Γιώργος Βρέσκας με βοηθούς τους Διονύση Μοσχόπουλο και Λουκά Ρηγόπουλο.

Τέλος την αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο ΔΑΚ Αλεξάνδρειας μεταξύ του ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και του Ατρόμητου Διαβατού θα διευθύνει ο Δημήτρης Καραντώνης με βοηθούς τους Μιχάλη Κελεσίδη και Γιώργο Χριστοδούλου.

Οι παραπάνω αγώνες θα διεξαχθούν την 06 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης στις 14.30.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Πένες στον φούρνο με γραβιέρα – Δείτε την συνταγή στο βίντεο

Στα πλαίσια της εκπομπής 2στις ΔΥΟ της τηλεόρασης «Ε» με την Φωτεινή Γεωργαντά  περίφημος σεφ Ηλίας Αντωνιάδης μας φτιάχνει σήμερα Πένες στον φούρνο με γραβιέρα. Ο  Έμβολος χορηγός.

Δείτε την συνταγή στο βίντεο:

Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού νεράντζι στη κλωστή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αληθινή συνταγή 100 ετών

Τα νεράντζια είναι τώρα στα καλύτερά τους για γλυκό του κουταλιού που χαρίσει την αρωματική του πινελιά τα χειμωνιάτικα βράδια μας.

Είναι εύκολη συνταγή και πολύ αρωματική.

Η συνταγή δική σας από τη φίλη Γιώτα από το Ευηνοχώρι, των κρυστάλλινων νερών, στην Αιτωλοακαρνανία.

Νεράντζι στη κλωστή  

Από την Γιώτα Aντωνιάδου, μέλος Λαογραφικού Συλλόγου Μουσείου Ευηνοχωρίου

Υλικά 

5 φρέσκα νεράντζια

1 κιλό ζάχαρη καστανή

Χυμό από μισό φρέσκο λεμόνι

Νεράντζι γλυκό του κουταλιούΤρόπος Παρασκευής

 Ξύνουμε τα νεράντζια περνώντας την φλούδα τους από τον τρίφτη για να φύγει η πικράδα και να αναδυθούν τα αρώματά τους.

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού 2Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε όλη μέρα αλλάζοντας νερό συνολικά 5 φορές.

Κόβουμε τα νεράντζια στην μέση και μετά σε τρία κομμάτια το κάθε μισό.

Αφαιρούμε την φλούδα από την ψίχα.

Αν θέλουμε από την ψίχα δημιουργούμε μια αρωματική μαρμελάδα σε δεύτερο στάδιο.

Για τα γλυκά ρολάκια  χρησιμοποιούμε μόνο την φλούδα.

Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σαν ρολό και με μια χονδρή βελόνα και κλωστή δημιουργούμε ένα στεφάνι νεραντζένιο.

Σε σκεπασμένη  κατσαρόλα με νερό σιγοβράζουμε τα νεραντζάκια για 15 λεπτά και χύνουμε το πρώτο νερό. Αλλάζοντας νερά βράζουμε 3 φορές ακόμα  για 15 λεπτά κάθε φορά.

Η Γιώτα Αντωνιάδου και τα γλυκά της καλούδια
Η Γιώτα Αντωνιάδου και τα γλυκά της καλούδια

Βγάζουμε το νεραντζένιο στεφάνι και το σουρώνουμε καλά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το στεφάνι με τα ρολά νεραντζιού που έχουν μαλακώσει και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό παγωμένο.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Σταματάμε το βράσιμο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά κα συνεχίζουμε την άλλη μέρα 15 λεπτά βράσιμο ακόμα προσθέτοντας το χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε τα νεραντζάκια να κρυώσουν και κόβουμε την κλωστή.

«Ξεπερνάμε» τα ρολά και τα βάζουμε στο βάζο ξεχειλίζοντας το με σιρόπι.

Κλείνουμε ερμητικά τα βάζα μας και τα φυλάμε στο ψυγείο.

Μυστικό

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 50-80ο C «απολυμαίνουμε» τα βάζα μας για 20 λεπτά και αμέσως μετά τα γεμίζουμε με το γλυκό μας. Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την επόμενη τα «φυλάμε» σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το παιδί σας ανέβασε πυρετό και έχετε πανικοβληθεί;  Θα σας πούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό στην παιδική ηλικία.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο πυρετός στα παιδιά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και φυσικά εμφανίζεται σαν σύμπτωμα πολλών ασθενειών.

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες απορίες των γονιών για τον πυρετό;

 Πολλές φορές οι γονείς βάζουν το θερμόμετρο στο παιδί τους για να διαπιστώσουν αν έχει πυρετό όταν το δουν να κοκκινίζει  στο πρόσωπο, ή όταν είναι ζεστό, ή όταν τα μάτια του κλείνουν και διαμαρτύρεται για πονοκέφαλο.

Προσοχή η θερμοκρασία ενός παιδιού μπορεί να ανέβει χωρίς να είναι πυρετός και αυτό έπειτα από έντονο παιχνίδι, κλάμα, αλλά και από τα σκεπάσματα ύπνου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό33Οι παιδίατροι συμβουλεύουν, όταν το παιδί έχει τα συμπτώματα να μετριέται ο πυρετός κάθε 2-4 ώρες  και να παίρνει αντιπυρετικά.

Η θερμοκρασία μετριέται με θερμόμετρα που τοποθετούνται  στη μασχάλη, το στόμα, ή στον ορθό, πάντα στο ίδιο μέρος, και όχι σε διαφορετικό κάθε φορά γιατί οι θερμοκρασίες είναι διαφορετικές σε κάθε σημείο μέτρησης.

Η θερμοκρασία μέχρι έως 37.3 ºC θεωρείται φυσιολογική για ένα παιδί, όταν είναι από 37.3 ºC  –  38 C τότε αρχίζουν τα δέκατα και από 38 ºC και είναι πυρετός.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να μη δίνετε αντιπυρετικά στα παιδιά όταν η θερμοκρασία τους είναι λιγότερη από τους 38 ºC.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετόΤο παιδί δεν είναι απαραίτητο να μείνει στο κρεβάτι όταν έχει πυρετό , αντίθετα όταν κινείται σε χώρους που το ευχαριστούν αισθάνεται καλύτερα και κατάσταση του βελτιώνεται όταν αυξήσει τα  ενδιαφέροντά του.

Η ανορεξία είναι φυσικό επακόλουθο του πυρετού, ενώ οι φρουτοχυμοί και ιδιαίτερα πορτοκαλάδες είναι το καλύτερο για την κατάστασή του.

Όταν το παιδί σας ανεβάζει πυρετό καλό είναι να ενημερώστε τον γιατρό του και μην περιμένετε να περάσει το κλασικό 3 ήμερο πυρετού, μπορεί να έχει κάποια ασθένεια που χρειάζεται αντιβίωση και κάποιο επιθετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Με την δική μου ματιά – Από την Πηγή Περσιάδου

Τελικά, οι υποχωρήσεις ποτέ δεν πάνε χαμένες.

Πηγή Περσιάδου
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Πηγή Περσιάδου

Υπάρχουν φορές που τις κάνεις και μετά από λίγο μετανοιώνεις για διαφόρους λόγους, θεωρώντας ότι τις έκανες αδίκως.

Υπάρχουν φορές που τις απολαμβάνεις, γιατί εισπράττεις  την αποδοχή τους και μαζί ένα χαμόγελο, ένα χάδι, μια γλυκιά κουβέντα, καμιά φορά και μια συγγνώμη.

Όπως και να έχει, η ζωή με έμαθε ότι αν κάνεις ένα βήμα πίσω, χωρίς να προδώσεις την ηθική σου και τις αρχές σου, δεν πάει χαμένο.

Στην εσχάτη, αν δεν άξιζε, έχεις πάρει ένα μάθημα για το πως να μάθεις να προβλέπεις που αξίζει να το κάνεις και που όχι.

Ένα μάθημα που θα σου γίνει απολύτως χρήσιμο, την επόμενη φορά, στην επόμενη κρίση, που θα χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω.

Και αυτό κάθε άλλο.

Δεν σε μειώνει ως προσωπικότητα.

Σε ανυψώνει.

Στα μάτια αυτών που ξέρουν να μετρούν

Στα μάτια αυτών που σου αξίζουν.

ΦΠΑ 19% στην Γερμανία, 24% στην Ελλάδα – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Παρόλο που περίπου 30% των χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι φετινές πωλήσεις δεν παρουσιάζουν αξιόλογες αυξομειώσεις.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Δείγμα, ότι ο ΦΠΑ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου δρα ανασταλτικά στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Η εστίαση μάλιστα αποτελεί ανάχωμα για την ανεργία αν αναλογισθεί κανείς ότι πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται εποχικά σε χιλιάδες καταστήματα.

Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τις ανταγωνίστριες σε τουριστικό επίπεδο.

Για παράδειγμα ενώ στην χώρας μας ο ΦΠΑ φτάνει το 24%, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Γαλλία βρίσκεται στο 10%. Στην Γερμανία αντίστοιχα ανέρχεται στο 19%, στην Μεγάλη Βρετανία στο 20%, στην Κύπρο στο 9% και στην Μάλτα στο 18%.

Μάλιστα, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία το βιωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο ενώ ακόμη και σε χώρες όπου είχαν μνημόνια όπως η Κύπρος ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλός.