Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια – Το γλυκό της Σαρακοστής

Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Φτιάχνεται με προζύμι και το παρεγεμίζουμε με μέλι, φρέσκα καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Κάθε μπουκιά είναι τόσο ανεβαστική που δεν φαντάζεστε… Το μέλι του Γαλαξιδιού είναι αρωματικό, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι υψηλής διατροφικής αξίας όπως και τα καρύδια.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Χρυσούλα ετοίμασε τηγανόψωμα για όλους μας που εξαφανίστηκαν στο λεπτό… Πολύ γέλιο και διαπραγματεύσεις ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο …

Η Χρυσούλα είναι χρυσοχέρα και το πρωινό που σερβίρει στο ξενοδοχείο πολυβραβευμένο. Κάθε ημέρα ανάλογα με την έμπνευσή της ετοιμάζει και διαφορετικές λιχουδιές.

Η τέχνη της φιλοξενίας σε όλο της το μεγαλείο.

Ευχαριστούμε Χρυσούλα.

τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια 2

Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι

Υλικά

Για το προζύμι

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο, κοσκινισμένο

1 κ.γ. αλάτι

250 γρ προζύμι

450 ml νερό

Για τη γέμιση

500 γρ. μέλι θυμαρίσιο

300 γρ. φρέσκα καρύδια, χοντροσπασμένα

3 κ.σ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

100 γρ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές

Για το φινίρισμα

Καρύδια σπασμένα ή αποξηραμένους καρπούς

Μέλι θυμαρίσιο

Κανέλα

Για τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια

Τρόπος παρασκευής 

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, το προζύμι και το νερό.

Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα όλα τα υλικά για 8 – 10 λεπτά.

Δουλεύουμε το μίξερ μπρος – πίσω για να μαζέψει το αλεύρι

από τα τοιχώματα.

Έτσι καταλαβαίνουμε τα 3 – 4 πρώτα λεπτά,  αν το ζυμάρι μας

Από την είσοδο του Ganimede
Από την είσοδο του Ganimede

θέλει παραπάνω νερό .

Εάν χρειάζεται το προσθέτουμε σιγά σιγά δουλεύοντας συνέχεια

το μίξερ σε αργή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα

και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι .

Το μείγμα μας πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό.

 Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και

την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (το χειμώνα) να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Μόλις διογκωθεί η ζύμη χωρίζουμε σε 5 ισόποσα μέρη και

πλάθουμε σε μπαλάκια. Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη στρογγυλά φύλλα.

Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά.

Στη μέση κάθε φύλλου ή ανάμεσα σε δύο πιο λεπτά φύλα βάζουμε τη γέμιση με τα καρύδια και κλείνουμε το κάθε φύλλο προσεκτικά βρέχοντας τα δάκτυλά μας με νερό, για να κολλήσει το ζυμάρι και να σταθεροποιηθεί η ζύμη.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα.

Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα τηγανόψωμα για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.

Στη συνέχεια περιχύνουμε τα τηγανόψωμα  με μέλι, καρύδια ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Σερβίρουμε τα τηγανοψωμα ζεστά.

Γαλαξίδι
Χρώματα μενεξεδένια στο Γαλαξίδι
Προηγούμενο άρθροΝέο Ιατρείο στην Αλεξάνδρεια – Μιχάλης Πολυζώνης Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρούργος
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 8 Μαρτίου 2022