Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρία

Ήταν μια έκθεση διαφορετική από τις άλλες αυτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στον χώρο της Helexpo στο Μαρούσι. Η AlterWeekend, όπως είναι το όνομά της, χαρακτηρίστηκε ως «το πρώτο πολυγεγονός» για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, χαρακτηρισμός που δικαιώνεται από το πλήθος των δράσεων που φιλοξενήθηκαν.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η δράση Digital Greece κατά την οποία νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους. H AccessLab, για παράδειγμα, δημιούργησε πιλοτικά εφαρμογές πλοήγησης για αναπηρικά αμαξίδια χάρη στις οποίες εντοπίζονται προσβάσιμες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις, ενώ μπορούν να δηλωθούν εμπόδια, όπως η παραβατική στάθμευση, οι φθορές στα πεζοδρόμια και η ύπαρξη τραπεζοκαθισμάτων. Μια άλλη εφαρμογή, η Radical Access, στοχεύει στη δημιουργία ενός εργαλείου πιστοποίησης της προσβασιμότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Η εφαρμογή VidaMe της εταιρίας Vidavo επιτρέπει την αυτοδιαχείριση χρόνιων νοσημάτων, με έμφαση τόσο στους δείκτες υγείας, όσο και στη διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα με απλό και γρήγορο τρόπο να παρακολουθεί την πρόοδο στόχων υγείας και ευεξίας μέσα από την εφαρμογή στο κινητό του, αλλά και να διασυνδέεται με ειδικούς (ιατρούς, διατροφολόγους, φυσιοθεραπευτές) online σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η νέα υπηρεσία τηλεαποκατάστασης αξιοποιεί την εικονική κι επαυξημένη πραγματικότητα και τεχνικές μηχανικής μάθησης, δημιουργώντας νέες προοπτικές στην αποθεραπεία κατ’ οίκον.

Η Nous4Health από την πλευρά της επιχειρεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά και τους εφήβους με διαβήτη τύπου 1. Οι πολυάριθμες και δυσνόητες κλινικές οδηγίες, μεταδίδονται στον ασθενή μέσα από μια εφαρμογή κινητού, τo DRAGAMIS, που έχει τη μορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού και έτσι οι οδηγίες επικοινωνούνται με ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Ενώ η με το Weddin μπορεί κανείς να οργανώσει τον γάμο του χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του. Το μελλόνυμφο ζευγάρι δημιουργεί τη checklist για το γάμο του, φτιάχνει λίστα καλεσμένων, υπολογίζει το budget του, να καταγράφει τα έξοδα του και βρίσκει υπηρεσίες γάμου από επιλεγμένους επαγγελματίες.

Πώς γεννιούνται όμως αυτές οι ιδέες; Η πρόοδος της τεχνολογίας και η ερευνητική δραστηριότητα είναι ο κοινός τόπος των νεοφυών επιχειρήσεων. «Μέσω της ενασχόλησής μας με το “Τεχνητό Πάγκρεας” ήρθαμε σε επαφή με παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τους γονείς τους και αντιληφθήκαμε την αγωνία τους να λαμβάνουν καθημερινώς αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ινσουλινοθεραπεία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, συνιδρύτρια της Nous4Health. Αντίστοιχα όραμα της Vidavo είναι «η υγεία για όλους, πάντα και παντού, χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς» συμπληρώνει ο ιδρυτής της Παντελής Αγγελίδης. Ενώ το Weddin προέκυψε από προσωπική εμπειρία και προβλήματα που αντιμετώπισε ο εμπνευστής του Γιάννης Κωνσταντινίδης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η σύζυγός μου και εγώ, βιώσαμε από πρώτο χέρι όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μελλόνυμφο ζευγάρι, όπως την έλλειψη χρόνου, τη φυσική απόσταση και την κακή ενημέρωση από τρίτους».

Η βοήθεια από το κράτος ήταν ευπρόσδεκτη αλλά όχι πάντα εύκολη. Η AccessLab χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020. «Η δράση έχει ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης» λέει ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης από την AccessLab. Από την άλλη η Nous4Health δεν έλαβε κρατική χρηματοδότηση. «Ως ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχαμε την ευκαιρία να φοιτήσουμε στην θερμοκοιτίδα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων “Invent ICT” από όπου λάβαμε σημαντική υποστήριξη και βοήθεια προς την υλοποίηση της επιχειρηματικής μας ιδέας» διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ενώ το Weddin στηρίχθηκε σε βραβεία και χορηγίες. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης τη χρονιά που πέρασε «είχαμε πολύ σημαντικές επιτυχίες καθώς η εφαρμογή διακρίθηκε σε διαγωνισμούς καινοτομίας».

Σημαντικό στοιχείο όμως όλων αυτών των καινοτόμων δράσεων είναι η αξιολόγηση και η ανατροφοδότηση. Ποια είναι η ανταπόκριση των χρηστών ή γενικότερα του κοινού που έρχεται σε επαφή με αυτές; «Τα τελευταία δυο χρόνια πάνω από 50.000 χρήστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χρησιμοποίησαν το app μας για να οργανώσουν το γάμο τους. Το Weddin έγινε δέκτης ενός φοβερού κύματος ανταπόκρισης του κόσμου» σημειώνει ο ίδιος. Ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι «μέσω του DRAGAMIS αυξήθηκε το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν ορθώς τις υγιεινές τροφές από 79% σε 87%» όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Nous4Health στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συμπληρώνει ότι η δοκιμαστική έκδοση του DRAGAMIS «αξιολογήθηκε θετικά και από τον ενδοκρινολόγο Κώστα Φαινέκο, ιδρυτή και τέως διευθυντή του τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο»».

Το τελικό συμπέρασμα πάντως είναι πως η χώρα μας δεν υστερεί σε καινοτόμα πνεύματα. Πώς μπορεί όμως να μπει στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και να πρωτοπορήσει όπως άλλες χώρες (Ισραήλ κλπ); Οι συνέργειες είναι καταρχάς ένας τρόπος, σύμφωνα με όσα μας λένε οι εκπρόσωποι των εταιρειών. Παράλληλα  «η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Από την άλλη, οι startups οφείλουν να αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους αλλά και με μεγαλύτερους φορείς. Με αυτό τον τρόπο θα χαίρονται τα αποτελέσματα της ανταλλαγής γνώσης και πληροφορίας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης της AccessLab.

Απαραίτητη όμως και η «ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» κατά τον Παντελή Αγγελίδη της Vidavo και κυρίως «η σταθερότητα νόμων και κανονισμών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός υγιούς οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Και βέβαια πάντα η χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την πρωτοπορία. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζονται κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θερμοκοιτίδες εκπαίδευσης ερευνητών που θέλουν να επιχειρήσουν, κίνητρα για τη δημιουργία τεχνοβλαστών (spin-off), καθώς και οργάνωση ημερίδων σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές που θα παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την σύναψη B2B συνεργασιών» προσθέτει η Κωνσταντία Ζαρκογιάννη της Nous4Health.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των δυνατοτήτων μετακίνησης στην πόλη των ατόμων με αναπηρία. Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι των εταιρειών συμφωνούν πως «όλοι αξίζουν την ελευθερία που δικαιούται κάθε άλλος άνθρωπος και πρέπει να κατακτήσουν την αυτονομία τους σε κάθε πτυχή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής τους». Οι ψηφιακές λύσεις για την ενίσχυση αυτών των ευαίσθητων ομάδων είναι ήδη εδώ.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθρο“Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία”. Ένα πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων
Επόμενο άρθροΚέρκυρα: Έντεκα αιώνες περίμενε η «Ευδοκία», ένα από τα αρχαιότερα και ογκωδέστερα ελαιόδεντρα στον κόσμο, να της κάνουν γενέθλια